Protest mot Handke i Sarajevo

Föreningen för folkmordets offer och vittnen uppmanar Svenska Akademien att dra tillbaka Peter Handkes Nobelpris.

Kravet ställs i ett öppet brev som överlämnades till Sveriges ambassad i Sarajevo i samband med en manifestation.

Telegram från TT / Omni
05 nov. 2019, 11.25

Klockan 10.12 på tisdagen inleddes en fredlig demonstration utanför den svenska ambassaden i Sarajevo mot Svenska Akademiens beslut att tilldela 2019 års Nobelpris i litteratur till Peter Handke.

Ett 20-tal personer deltog i de 20 minuter långa protesterna, som bevakades av många bosniska journalister. Att demonstrationen inleddes klockan 10.12 beror på att Nobelpriset delas ut den 10 december.

Brev lämnades över

Manifestationen hölls för att Handke "öppet rättfärdigat och stöttat krigsförbrytare och krigsbrott begångna i Bosnien och Hercegovina”, enligt föreningens talesperson Munira Subasic.

Demonstrationen sker samma dag som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och vice statsminister Isabella Lövin (MP) inleder ett besök i Bosnien och Hercegovina.

Subasic överlämnade ett öppet brev till den svenska ambassaden, adresserat till kungaparet, där föreningen uppmanar Svenska Akademien att dra tillbaka priset. Föreningen anser att Akademien genom att tilldela Handke priset "stöder förnedringen och förnekelsen" av folkmordets offer och vittnen, och därmed också stöder "dåtida, nutida och kommande kriminella och terrorister".

Fick mycket kritik

I brevet bjuder föreningen in det svenska kungaparet att medverka under 25-årsdagen för folkmordet i Srebrenica år 2020.

Peter Handke har mött stark kritik sedan Svenska Akademien offentliggjorde honom som Nobelpristagare. Han har däremot själv dementerat att han ska ha relativiserat eller förnekat massakern i Srebrenica 1995, där 8 000 muslimska män och pojkar dödades.