Detta är en artikel från TT-AFP.

Rapport: USA:s luftkrig "djupt bristfälligt"

Telegram från TT / Omni
19 December 2021, 07.10

USA:s luftkrig i Mellanöstern har grundats på ”djupt bristfälliga underrättelser”, vilket har resulterat i tusentals civila dödsfall, däribland många barn.

Det visar Pentagondokument som The New York Times har gått igenom.

De konfidentiella dokumenten, som tar upp mer än 1 300 fall där civila fallit offer för amerikanska bomber, visar upp en annan bild än den USA:s regering gärna vill lyfta fram, nämligen att flygbombningarna kännetecknats av stor precision.

Löften om öppenhet och ansvarsskyldighet har regelbundet kommit på skam, enligt The New York Times.

”Inte ett enda dokument innehåller information om brott eller disciplinära åtgärder”, skriver tidningen i artikelserien, som ska publiceras i två delar.

Flera av fallen i rapporten är kända sedan tidigare, men enligt tidningen är antalet civila dödsoffer ”drastiskt” underrapporterat, med minst flera hundra. Bland de fall som nämns är en bombning av vad man trodde var IS-extremister i norra Syrien, där det rapporterades att 85 jihadister dött. Egentligen dog 120 bybor och bönder.

– Även med den bästa tekniken i världen inträffar misstag, oavsett om de är baserade på ofullständig information eller felaktig tolkning av tillgänglig information. Och vi försöker lära oss av dessa misstag, säger Bill Urban, talesman för USA:s centralkommando (Centcom) till The New York Times.

USA:s luftkrig i Mellanöstern växte i omfattning de sista åren av den förre presidenten Barack Obamas styre, då allmänhetens stöd för de till synes oändliga markinsatserna minskade.