Rättsexperter: Asap Rocky får villkorlig dom

Världsartisten Asap Rocky står åtalad för misshandel. Om han döms, hur länge kan han få sitta i fängelse? Om han frias, hur stort skadestånd kan han få av Sverige?

Rättsexperter reder ut de olika scenarierna.

Telegram från TT / Omni
26 juli 2019, 09.08

Om Asap Rocky och hans två medarbetare döms till villkorlig dom slipper de fängelsestraff. De skulle i praktiken få en lapp och bli införda i brottsregister, sedan händer ingenting mer, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

Åtalet mot dem gäller misshandel av normalgraden. Vid en villkorlig dom försätts de på fri fot omedelbart och kan om de vill flyga hem till USA.

Advokat Leif Silbersky tror att domen blir villkorlig men med ett bötesbelopp.

– Ett grundtips är att han har stora möjligheter att klara sig med villkorlig dom och böter. Har det förekommit en flaska skulle det kunna bli ett kortare fängelsestraff.

Krossad glasflaska

Flaskan som Silbersky talar om är en del av åklagarens bevisning, men om den har använts och av vem, är oklart. Det finns inget dna på flaskhalsen som styrker att Asap hållit i flaskan vid misshandeln, enligt förundersökningen.

– Även om han döms till ett kortare fängelsestraff kan han lämna landet, säger Silbersky och menar att tiden som Asap Rocky utdöms skulle kvittas mot tiden han suttit i häkte.

Stockholms tingsrätt meddelar att förhandlingen hålls på tisdag nästa vecka, vilket är bra, enligt Sven-Erik Alhem. Med tanke på att artisten har suttit frihetsberövad i nästan fyra veckor vid sista rättegångsdagen så är det välkommet med ett tidigt rättegångsdatum.

– Jag tror att tingsrätten kommer att göra allt för att meddela dom. Det kan vara dom efter sista rättegångsdagen, eller dröja någon ytterligare dag.

Vad talar då för att Asap Rocky å andra sidan frias? Åklagaren är medveten om att det finns en nödvärnsinvändning och en provokationsinvändning från artisten, och att han förnekar brott.

– Det kan leda till straffbefrielse. Det kan också användas för att sätta ner straffet, säger Sven-Erik Alhem.

Mångmiljonbelopp

Vid en friande dom har Asap, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, rätt att lämna Sverige. Men också att kräva skadestånd för dels den tid han suttit oskyldig i häkte, dels den inkomstförlust han lidit av efter att ha fått ställa in sin turné.

– Det är mångmiljonbelopp som det är frågan om. Vi har inget sådant fall tidigare vad jag känner till, säger Alhem.

Skadeståndsfrågan behandlas av Justitiekanslern (JK) som lämnar en rekommendation. Är rapstjärnan inte nöjd med beloppet kan han stämma staten, och då blir JK motpart.

Leif Silbersky beskriver bevisningen i målet som robust. Skulle domen överklagas till hovrätten kommer det videomaterial som spelats in under tingsrättsförhandlingarna att användas. Asap Rocky kan då få respit att inte infinna sig.

– Men jag utgår ifrån att det här blir en dom som alla inblandade parter kan vara nöjda med, säger Leif Silbersky.