Redan högt tryck på fritidshus ökar ännu mer

En solig veranda, en kärlekskrank koltrast och doftande nyklippt gräs – nu längtar vi till sommaren. Pandemin ser ut att göra det svårt att resa även i år, och det gör att intresset för fritidshusmarknaden redan har vaknat.

Telegram från TT / Omni
7 February 2021, 08.03

En solig veranda, en kärlekskrank koltrast och doftande nyklippt gräs – nu längtar vi till sommaren. Pandemin ser ut att göra det svårt att resa även i år, och det gör att intresset för fritidshusmarknaden redan har vaknat.

Sedan flera år är svenskarna mer begivna på fritidshus, berättar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. Men förra året blev något av ett rekord. Coronapandemin då vi inte kunde resa gjorde att intresset och efterfrågan på en egen stuga ökade.

– Den här stigande trenden accelererade, och priserna gick upp.

Enligt Mäklarstatistik steg det genomsnittliga priset för fritidshusen med 12 procent under 2020.

Klick och drömmar

Erik Holmberg har tagit fram statistik över hur vi klickar på husannonserna, och den visar att spekulanterna redan är på hugget i år. Varje objekt får massor av klick, trots att det är långt till blommande syrener.

– Nej, den första tiden under 2021 har vi inte sett något avtagande intresse, säger han.

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, bekräftar att intresset är stort redan nu, även om snödrivor och oplogade vägar gör att annonsering och visningar inte kan dra igång överallt ännu.

– Köparna har redan börjat höra av sig. Det kommer att driva på marknaden, säger han.

2020 var väldigt annorlunda jämfört med tidigare år. Rekordmånga började se sig om efter fritidshus, berättar Svanberg.

– På vissa ställen, som i Norrtälje, kom det 100 personer till visningarna.

Sjönära objekt och fina ställen nära storstäder var det som spekulanterna suktade efter allra mest.

Spekulanterna slogs om objekten i stenhårda budgivningar.

– Mäklarna försökte lägga priserna rimligt, men budgivningarna stack iväg, säger Marcus Svanberg.

Snabba affärer

Holmbergs statistik från Hemnet visar att affärerna gick riktigt fort, budgivningarna gjorde att varje fritidshus låg ute i 22 dagar under 2020 mot 28 dagar under 2019.

– Känslan bland mäklarna är att det var fler yngre familjer som var intresserade av fritidshus förra året än annars. De som bodde i lägenhet valde bort att köpa villa då villapriserna stack iväg, och ville köpa fritidshus i stället, säger Svanberg.

I fjol var utbudet ganska stort, när säljare såg hur priserna rusade och ville passa på. Hemnets statistik visar på 9 158 fritidshus som lades ut i fjol, mot 8 901 under 2019.

– De som har gått i säljtankar såg att det var ett bra läge att få ett toppris, säger Erik Holmberg.

Men frågan är hur det blir med efterfrågan och priserna i år, om vaccinet fungerar och reserestriktionerna lättar.

Inte bara pandemin

Kommer vi kanske vilja överge den där nyköpta sommarstugan och ge oss ut i världen i stället?

Nja, antagligen inte, tror Marcus Svanberg.

– Det är inte bara pandemin som gett en så hög efterfrågan. Möjligheten till distansarbete gör att intresset har ökat. Alltfler vill också ha vinterbonade hus. Flygskam och hemester är också bidragande till att intresset ökar.

Också 2021 kommer att innebära en stor efterfrågan, och kanske också stigande priser, tror han.

– Det är svårt att gissa, men jag tror att vi kan få se en prisökning även i år. Men jag tror inte att det blir lika extremt som förra året, säger Marcus Svanberg.

Fakta : Stigande intresse

Under januari i år har de 593 objekt som låg ute på Hemnet fått 6 725 klick per objekt i snitt. I fjol fick 779 objekt klick under samma månad i snitt 3 963 klick per objekt. Under januari 2015 fick varje objekt bara drygt 1 100 klick.

Källa: Hemnet