Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB scanpix/TT

Rekordmånga vaccinerar sig mot TBE

Rekordmånga svenskar vaccinerar sig mot TBE, men trots det fortsätter smittan att öka och spridas till fler delar av landet, rapporterar SR Ekot. Antalet sålda vaccindoser har fördubblats på tre år enligt läkemedelsbolagen.

Telegram från TT / Omni
20 aug. 2019, 03.46

Hittills i år har 162 personer drabbats av smittan. Det är på samma nivå som vid samma tid 2017 och 2018, som var toppår för TBE. Varför så många smittas finns det inget tydligt svar på.

– Dels har antalet fästingar ökat. Sedan kan det ha att göra med hur många av dem som är infekterade. Och nu har smittan spridit sig, så den finns på fler ställen, vilket gör att fler människor exponeras, säger Marika Hjertqvist epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till TT.

På fler platser

Det finns inget register för vaccinering, så Folkhälsomyndigheten vet inte vilka det är som vaccinerar sig.

– Det är lite märkligt att smittan inte minskar när vaccineringen ökar. Det är svårt att spekulera i varför det är så, då vi inte vet vilka det är som vaccinerar sig, så det får vi titta närmare på, säger Marika Hjertqvist.

Att fler valt att vaccinera sig tror hon har att göra med att smittan nu finns på fler platser i landet. Ökningen har främst skett i Västra Götaland, Västmanland, Örebro och Värmland. Den håller sig dock främst söder om Dalälven. Det är även i dessa områden som vaccineringen ökat mest.

– Jag tror även att den ökade vaccineringen kan bero på en ökad medvetenhet om riskerna.

"Titta över kroppen"

TT: Vad kan man göra för att undvika TBE?

– Dels vaccinera sig. Det är också bra att titta över kroppen, så att det inte kryper runt fästingar där. Man kan även ha heltäckande kläder, men det rådet är lite svårt att ge varma sommardagar, säger Marika Hjertqvist.

Den fästingburna smittan kan orsaka bland annat talrubbningar och förlamning.