Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Rissveds svåra väg till OS

Trots succécomebacken riskerar Jenny Rissveds att missa OS i Tokyo.

Om mountainbikestjärnan misslyckas i VM kan chansen vara borta för den regerande olympiska mästaren.

– Vi vill naturligtvis inte hamna i den positionen, säger tränaren Fredrik Ericsson.

Telegram från TT / Omni
26 aug. 2019, 13.29

För drygt två veckor sedan vann Jenny Rissveds världscuptävlingen i Lenzerheide, Schweiz. Det var 25-åringens första internationella seger sedan 2016, efter flera år utanför världseliten på grund av depression och ätstörning.

– Det kändes helt fantastiskt på målrakan. Jag fick gåshud och jag trodde inte att det var sant, sade hon.

Men OS-mästaren från 2016 är ännu inte kvalificerad för OS i Tokyo nästa år och VM-loppet norr om Quebec, Kanada, i helgen kan bli helt avgörande.

Sverige 25:a

– Sett till hur Jenny presterar just nu så är det ganska långt över den nivån som kommer att krävas för att få en OS-kvalplats via VM. Men å andra sidan kan hon få feber, bli jättesjuk, eller krascha under loppet och bryta nyckelbenet. Det kan hända vad som helst och är sannerligen ingen solklar möjlighet, säger Rissveds tränare Fredrik Ericsson.

OS-kvalet i mountainbike avgörs inte helt förrän våren 2020. De då 21 bästa nationerna på Internationella cykelförbundets nationsrankning får skicka minst en deltagare till Tokyo.

Sedan tillkommer åkare från de två bästa VM-nationerna, utanför topp-21. Sverige ligger just nu på 25:e plats.

"Jenny vill jättegärna"

– Vi vill naturligtvis att det ska gå så pass bra på VM att det här med OS-kvalet blir klart. Även om det i praktiken inte kan vara klart förrän den 28 maj nästa år, det är då man vet vilka som klarade nationsrankningskvalet. Innan dess vet man inte med någon säkerhet, säger tränaren Ericsson och fortsätter:

– Men en bra placering på VM kan innebära att det – i teorin eller i praktiken beroende på hur man ser det – är klart. Och naturligtvis vill vi gärna ha det lugnet. Jenny vill jättegärna köra OS och försvara sin titel, såklart, säger han och ger ändå inte upp Sveriges chans att kvala in till OS via världscupen.

– Man kan köra andra tävlingar för att få världsrankningspoäng också. Det är fortfarande möjligt för Sverige att kvala in till OS via nationsrankningen. Vi hade nog inte räknat med att det skulle vara en möjlighet, vi har hela tiden fokuserat på den här VM-möjligheten.

Kan bli ödesdigert

Om Rissveds misslyckas på VM om två veckor, och Sverige hamnar utanför topp-21 på nationsrankningen i maj, finns en tredje möjlighet. Genom så kallade Tripartite Commission som kan dela ut outnyttjade OS-kvalplatser.

I sin roll som regerande mästare skulle Rissveds kunna ha en fördel i ansökningsprocessen, som Sveriges olympiska kommitté (SOK) i så fall behöver vara drivande i.

TT: Ett misslyckande på VM skulle kunna visa sig vara väldigt ödesdigert?

– Ja, absolut. Även om det finns en liten bakdörr till. Men vi vill naturligtvis inte hamna i den positionen att vi skulle vara beroende av det. Hur gynnsamma förhållandena än är så finns det inga garantier där, säger Fredric Eriksson och syftar till Tripartite Commission.

SOK:s sportchef Anders Wiggerud håller tummarna för att Rissveds,som knappt tävlat internationellt sedan OS-säsongen, säkrar en svensk OS-plats på stundande VM.

– Jag vet ju att hon tänker på OS, det är klart hon gör det. Men fokus är här och nu, och det är vi helt "fine" med. Vi vet att saker och ting kan svänga, vi tar det steg för steg, säger han.

Fakta: Så tar sig Rissveds till OS

OS-kvalet för damernas och herrarnas mountainbike pågår till och med den 28 maj 2020. De 21 högst rankade länderna på Internationella cykelförbundets (UCI) nationsrankning för respektive klass, som framför allt baseras på världscupresultat, är garanterade minst en OS-plats.

Jenny Rissveds är regerande olympisk mästare men eftersom hon fram till sommaren 2019 knappt tävlat internationellt sedan OS-guldet 2016 ligger Sverige en bit efter – i augusti 2019 på en 25:e plats på rankningen.

Sverige har andra mountainbikecyklister på världsnivå – exempelvis Linn Gustafzzon, Jennie Stenerhag, Sara Öberg och Ida Jansson – men OS-platsen hänger på vad Rissveds gör inför spelen i Tokyo nästa år.

Om inte Rissveds kör upp Sverige till topp-21 i världen kan VM-loppet norr om Quebec, Kanada, den 31 augusti visa sig helt avgörande. De två bästa åkarna på VM, utöver topp-21 i maj 2020, säkrar nämligen också en OS-plats till sin nation.

Skulle Rissveds och Sverige inte kvala in till OS via nationsrankning eller VM finns ett tredje alternativ: så kallade Tripartite Commission. Kommissionen fördelar outnyttjade OS-platser i flera sporter och Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan föreslå Rissveds. Då måste SOK skicka in en ansökan i hennes namn någon gång under perioden 14 oktober 2019–15 januari 2020.

Bakgrund: Från OS-guld till comebackseger

Jenny Rissveds tog OS-guld i Rio de Janeiro 2016 som 22-åring. Efter OS gjorde hon bara enstaka tävlingar. Dödsfall i familjen och bråk mellan cykelförbundet och hennes proffsstall ledde till en depression.

Sommaren 2017 gjorde hon comeback, men tävlade väldigt sparsamt. Den 14 juli fick hon ta emot Victoriastipendiet för sitt OS-guld.

Först i slutet av 2017 sökte Rissveds hjälp för sin depression och även för ätstörningar. Hon gjorde en andra comeback förra sommaren och tog SM-guld.

I maj i år var hon tillbaka även på högsta internationella nivå, i världscuptävlingen i Nove Mesto där hon blev 33:a. Hon följde upp med två topp tio-placeringar, i augusti tog hon första pallplatsen och den 11 augusti, i Lenzerheide, kom den första segern efter comebacken i världscupen.