Foto: Irans presidentstab/AP/TT

Rohani: Sanktioner omöjliggör samtal

Det ser inte ut att bli något möte mellan USA och Irans ledare vid FN-toppmötet i New York.

Inte så länge Iran står under amerikanska sanktioner, säger president Hassan Rohani, som inte vill delta i vad han beskriver som ett fototillfälle för Donald Trump.

Telegram från TT / Omni
25 sept. 2019, 01.13

I samband med toppmötet har Frankrikes president Emmanuel Macron träffat både Irans Rohani och USA:s Donald Trump, med ambitionen att få till stånd ett möte mellan de två som skulle kunna lätta på den tilltagande spänningen i Mellanöstern.

Iran vill att USA ska återvända till kärnenergiavtalet från 2015 och lyfta sina sanktioner mot landet. För det är Iran berett att gå med på förstärkta inspektioner, har den statliga tv-kanalen Press TV rapporterat.

"Irans föreslagna ändring i kärnenergiavtalet kräver ett tidigt godkännande av ett tilläggsprotokoll av Irans parlament, ett godkännande av kärnenergiavtalet från USA:s kongress och att Washington lyfter alla sanktioner", citerar tv-kanalen en "väl insatt källa".

Men USA har tvärtom stegrat sanktionerna, nu senast för bara några dagar sedan.

"Går inte att lita på"

Iran kommer inte förhandla med USA så länge man står under amerikanska sanktioner, säger den iranske presidenten Rohani.

– Jag vill meddela att vårt besked om förhandlingar under sanktioner är negativt, säger den iranske presidenten, i sitt anförande i FN:s generalförsamling, och ifrågasätter hur villigt USA egentligen är att förhandla.

– Vi kan inte lita på en inbjudan till förhandlingar från personer som påstår sig ha lagt de värsta sanktionerna i historien på vårt lands stolthet och välstånd.

Rohani säger att han inte är intresserad av att delta i vad han liknar vid ett fototillfälle arrangerat av och för USA:s Donald Trump. Bilder kan man ta när man har nått ett avtal, säger Rohani.

Presidenten varnar på nytt för att Iran kan komma att lämna kärnenergiavtalet helt och hållet om de europeiska stormakterna inte lyckas få med sig USA.

– Irans tålamod har en gräns, säger han.

Kollisionskurs

När Donald Trump talade till generalförsamlingen i tisdags gick han hårt åt Iran, vars ledare han säger föder krigen i Syrien och Jemen samt stödjer terrorism.

Iran och USA är på kollisionskurs sedan maj i fjol då Trump bröt med det kärnenergiavtal som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och USA – samt Tyskland slöt med Iran 2015.

Men när Macron stod som värd för G7:s möte i Frankrike i augusti i år sade sig Trump vara villig att möta sin iranske kollega om förutsättningarna var de rätta. Sedan dess har dock läget försvårats bland annat efter drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. USA pekar ut Iran för att ligga bakom attackerna och får stöd från europeiskt håll, där man dock understryker att saken löses bäst på diplomatisk väg.

Iran nekar till all inblandning.

– Om han (Rohani) lämnar landet utan att ha träffat president Trump, är det helt klart en försutten möjlighet, sade Macron i tisdags när han presenterade Rohani för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Överenskommelsens syfte är att undvika att Iran utvecklar kärnvapen. Det gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.

Den 8 maj förra året beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. De tre EU-länder som undertecknat avtalet – samt resten av EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

Sent i våras, ett år efter det att USA lämnat kärnenergiavtalet, bestämde sig Iran för att frångå vissa åtaganden. Beslutet innebär att Iran inte tänker följa begränsningarna om anrikning av uran samt lagring av sådant och av tungt vatten.