Detta är en artikel från TT.

Ryssland höjer insatsen under Ukrainasamtal

Telegram från TT / Omni
13 January 2022, 06.15, uppdaterad 13 January 2022, 16.00

Ukrainakonflikten står överst på dagordningen när säkerhetsorganisationen OSSE:s permanenta råd i dag möts i Wien.

Moskva höjer insatsen i konflikten genom att hota med att flytta ryska styrkor till Kuba och Venezuela.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov, som ledde den ryska delegationen i mötet med USA i måndags, säger i ett tv-sänt uttalande att han ”varken kan bekräfta eller utesluta” möjligheten att Ryssland flyttar militära styrkor till sina allierade Kuba och Venezuela om samtalen med väst misslyckas.

Rjabkovs hot följer på hans tidigare uttalande i december där han jämförde de nuvarande spänningarna vid Rysslands gräns mot Ukraina med Kubakrisen 1962.

Tredje mötet

Såväl Ryssland som USA och de europeiska länderna är medlemmar i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), som ofta beskrivs som ett av få forum för dialog mellan Moskva och västmakterna. Mötet är det tredje den här veckan då Rysslands kravlista till USA och Nato diskuteras, efter ett bilateralt möte mellan amerikanska och ryska representanter i Genève i måndags och överläggningar mellan Nato och Ryssland i Bryssel i går.

Målet: Dialog

De ryska kraven, som presenterats samtidigt som Rysslands omfattande mobilisering vid Ukrainas gränser, innebär i praktiken att USA och Nato mer eller mindre ska dra sig tillbaka från hela den region som tidigare ingick i Sovjetunionen eller den självutropade sovjetiska inflytandesfären, och även lovar att varken Ukraina eller några andra länder tillåts ansluta sig till den västliga försvarsalliansen.

Några större framgångar väntas inte vid mötet i Wien, enligt USA.

– Jag tror inte att det blir några konkreta resultat den här veckan. Vårt främsta mål är i princip att upprätta en dialog, säger den amerikanske OSSE-ambassadören Michael Carpenter till oberoende ryska tv-kanalen Dozjd.