Foto: Musa Sadulajev/AP/TT

Rysslands nya siffra hög – men misstänkt låg

Ryssland rapporterar den högsta dygnssiffran hittills för antalet pandemidöda i landet.

Men rekordsiffran 150 är fortfarande låg relativt sett, och bedömare anklagar myndigheter för att mörklägga de verkliga siffrorna.

Telegram från TT / Omni
22 maj 2020, 11.05

Det totala antalet dödsfall till följd av covid-19 i Ryssland låg officiellt på fredagsmorgonen på 3 249. Att jämföra med exempelvis Brasiliens officiella dödstal, som ligger på 20 047. De båda länderna har en liknande nivå gällande antalet bekräftat smittade, enligt Johns Hopkins University som sammanställer officiell coronastatistik.

Ryska vårdföreträdare medger att de räknar annorlunda än andra länder, och att bara dödsfall som direkt orsakats av viruset sars-cov-2 tas med, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det är också vanskligt att göra jämförelser mellan antalet bekräftat smittade i olika länder, då både omfattningen av och metoderna för att testa befolkningen skiljer sig åt. Även registreringen av dödsfall som tillskrivs covid-19 görs på olika grunder från land till land.

Men tvivlen om statistiken fortsätter, samtidigt som en hel rad högt uppsatta politiker visat sig vara smittade. Nu senast kommer uppgifter om att Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov vårdas för covid-19 på ett sjukhus i Moskva. Tidigare har Rysslands premiärminister Michail Misjustin, Kremls talesperson Dmitrij Peskov och flera ryska ministrar drabbats.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift gällande skillnaden i Rysslands respektive Brasiliens officiella dödstal.