Detta är en artikel från TT.

S om Åkessons islamistutspel: "Rena lögner"

Telegram från TT / Omni
25 November 2023, 11.51

I sitt tal på landsdagarna riktade Jimmie Åkesson skarp kritik mot Socialdemokraterna och anklagade dem för att vara en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige. Rena lögner enligt gruppledare Lena Hallengren (S).

– Oerhört magstarkt, säger hon.

Åkesson tog i talet upp kriget mellan Israel och Hamas och sade att hela Sverige måste sluta ursäkta ”osvenska, ickedemokratiska och våldsbejakande värdesystem.” Han påstår, och refererar till riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S), att Socialdemokraterna inte är tydliga i sitt ställningstagande.

– Socialdemokraterna är snarare en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige, sade Åkesson.

– Nu har man sin röststarke riksdagsledamot Jamal El-Haj, som så sent som i våras deltog på en Hamaskonferens här i Sverige.

”Gör som Putin”

Oerhört magstarkt, enligt Lena Hallengren.

– Det saknar all form av sanning.

Hon kallar Åkessons utspel för ”oerhört osvenskt” och liknar det vid hur Putin legitimerar sina attacker och sitt hat mot Ukraina och Zelenskyj.

– Putin säger att de är nazister och det tycker vi är ett absurt påstående här hemma i Sverige. Jag tycker att Jimmie Åkesson gör precis samma sak när han har en motståndare som han har svårt att hantera.

”Rena lögner”

Åkesson påstod i talet att partiledaren Magdalena Andersson (S) aldrig kommer att kunna bli statsminister igen utan ”islamisternas röster och stöd.”

– Uteslut medlemmar som inte klarar av att hålla rågången mot islamism och antisemitism, säger Jimmie Åkesson.

Att Åkesson uttrycker så pass hård kritik mot Socialdemokraterna i talet inför landets sverigedemokrater anser Hallengren har att göra med att det handlar om ett parti som ”tyvärr har som affärsidé att splittra landet, att eskalera och driva på hat och hot.”

– Jag kunde inte höra ett kommatecken som handlade om försoning eller att han försöker förstå den oro som människor känner över sin ekonomi.

– Att inte bry sig om detta utan ägna sig åt att sprida rena lögner. Det är oerhört magstarkt.