Foto: Johan Nilsson / TT

S störst i Stockholm – oklart läge i Malmö

Trots att en överväldigande majoritet av valdistrikten i Stockholm och Malmö är räknade är den kommunalpolitiska kartan fortfarande suddig.

Telegram från TT / Omni
10 sept. 2018, 00.37

När samtliga 573 Stockholmsdistrikt är räknade har Socialdemokraterna gått något framåt och landar på 22,2 procent. Moderaterna, däremot, backar kraftigt och minskar med 6,2 procentenheter jämfört med föregående val till 21,0 procent. Vänsterpartiet ser också ut att göra ett bra val och landar på 13,0 procent (+4,1), medan Miljöpartiet minskar med knappt 5,9 procentenheter och får 8,4 procent.

Feministiskt initiativ minskar visserligen, men sitter fortfarande kvar i stadshuset med sina 3,3 (-1,3) procent. Sverigedemokraterna går framåt, men får "bara" 7,9 procent av rösterna (+2,8). I huvudstaden går även Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet framåt, och ser ut att få 10,2 samt 5,1 och 7,9 procent av rösterna.

Detta innebär, förutsatt att de preliminära siffrorna står sig, att de rödgröna, tillsammans med Feministiskt initiativ, får 48 mandat, mot Alliansens 45. Sverigedemokraterna ökar med två mandat sedan föregående val och får åtta mandat.

S backar i Malmö

Det politiska läget i Malmö är mer oklart.

Visserligen skulle Socialdemokraterna rent teoretiskt kunna förlora makten, efter 24 år vid rodret. Alliansen har ett övertag – om även Sverigedemokraterna tas med i beräkningen, något det moderata kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar tidigare öppnat för. Problemet är bara att både Centerpartiet, som nu ser ut att ta sig in i maktens korridorer i Sveriges tredje största stad med sina 4,2 procent, och Liberalerna (6,0) hittills har sagt att de vägrar att ha med Sverigedemokraterna att göra.

I Malmö ser nämligen Socialdemokraterna ut att få 31,0 procent, vilket är en minskning med 1,9 procentenheter jämfört med förra valet.

Precis som i Riksdagsvalet går Vänsterpartiet framåt i Malmö med 2,5 procentenheter och ser ut att landa på 11 procent. Tillsammans med Miljöpartiets 5,4 procent skulle detta innebära att de rödgröna får 30 mandat tillsammans. Moderaterna backar med 1,4 procentenheter och hamnar på 20,8 procent, vilket skulle innebära att Alliansen – tillsammans med Sverigedemokraternas 16,5 procent (+3,2) – får 31 mandat. Men detta förutsätter alltså att Liberalerna och Centern ändrar åsikt, partier som å andra sidan har sagt att det viktigaste av allt är ett maktskifte.

Demokraterna framåt i Göteborg

I Göteborg tappar Moderaterna 7,8 procentenheter och får 14,5 procent av rösterna. Där får det nya partiet Demokraterna, som vill stoppa Västlänken, 17,2 procent. Socialdemokraterna tappar 2,0 procent till 20,4.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som ställde upp i tre kommuner, kommer inte in i vare sig Kungälv eller Ludvika. Hur det är i Boden är dock oklart eftersom partiet inte specificeras på valmyndighetens hemsida avseende Boden.

Rättad: I en tidigare version placerades Malmö fel i storleksordningen.