Sabuni: Avstamp mot valet 2022

En viss otålighet märks när Liberalerna inleder sitt landsmöte i Västerås.

– De här tre dagarna är avstamp mot valet 2022, säger nya partiledaren Nyamko Sabuni.

Telegram från TT / Omni
15 nov. 2019, 06.09

Det är första gången som partiet samlas sedan Nyamko Sabuni valdes i juni. Hittills har partiledarbytet inte fått partiets låga opinionssiffror att lyfta och så mycket ny politik har heller inte presenterats.

På lördag håller Sabuni sitt tal till ombuden, men redan i sin korta inledning på fredagen ger hon ett smakprov på frågor hon vill fokusera på. Hon talar om klimat, skola och integration.

– Klyftan växer mellan dem som har det bra och dem som fastnar i social utsatthet. Många barn växer upp utan förväntningar och vi har skolor i områden där upp till hälften av skolbarnen riskerar att lämna grundskolan utan godkända betyg, säger Sabuni.

Lag och ordning

Hon talar om det växande våldet och hur det begränsar människors vardag.

– Vissa menar att det är höger att ägna sig åt lag och ordning, men låt mig vara tydlig: utan trygghet finns inget syre till ett liberalt samhälle, säger Sabuni.

Hon upprepar också att hon tänker hålla fast vid januariavtalet med S, C och MP.

– Man ska alltid kunna lita på Liberalerna. Så länge Stefan Löfven levererar på januariavtalet kommer vi också hålla vår del och se till att samarbetet blir framgångsrikt, säger hon.

– Det har börjat bra och vi har fått igenom flera viktiga beslut.

Nyamko Sabuni valdes på ett extra landsmöte efter uppslitande interna konflikter – först om regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, sedan om själva partiledarvalet mellan främst Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag.

– Hon kommer till ett parti där det finns ganska olika uppfattningar om vilket parti Liberalerna ska vara. Det är en svår utmaning för en partiledare. Men det är viktigt att försöka hålla samman partiet, så att inte meningsskiljaktigheterna flyter upp till ytan varje gång man ska fatta politiska beslut, säger statsvetaren Jonas Hinnfors på Göteborgs universitet.

Längtan efter lyft

Pratar man med liberaler finns det en otålighet om att partiet och Sabuni ska synas mer och lägga fram ny politik.

– Man kan förstå att det finns en sådan längtan i ett parti som ligger lite skralt till, säger Jonas Hinnfors, och varnar samtidigt för att ha en övertro på att ett partiledarbyte i sig ska kunna vända siffror som varit låga under lång tid.

Svend Dahl, statsvetare och chefredaktör på Liberala Nyhetsbyrån, säger att det finns en besvikelse internt för att det stora lyftet i opinionen uteblev direkt efter att Sabuni valdes.

– Många hade hoppats att det skulle bli så. Landsmötet blir en chans att skapa den där nyfikenheten på ett parti som en ny partiledare borde föra med sig. Det har vi ännu inte sett vad gäller Nyamko Sabuni, säger han.

Fakta: Liberalernas landsmöte

När? 15–17 november

Var? Västerås

Vad händer? Partiledaren Nyamko Sabuni håller sitt landsmötestal på lördag.

Cirka 370 motioner ska behandlas samt två rapporter från partistyrelsen om barnrätt och klimatpolitik.

Förslag som det väntas bli extra mycket debatt kring är frågor om att utreda dödshjälp, slöjförbud för barn och religiösa friskolor.

En ny partistyrelse ska väljas och valberedningen har föreslagit en rejäl ommöblering. 14 av 25 ledamöter föreslås för nyval.

Vilka är där? Nya partiledaren Nyamko Sabuni, 183 ombud plus riksdagsledamöter och andra medlemmar.

Vad är egentligen ett landsmöte? Hålls vartannat år och är Liberalernas högsta beslutande organ. Där beslutas partiets politik i centrala frågor och där väljs också partistyrelsen.

Källa: Liberalerna