Foto: Janerik Henriksson/TT

Saftig nota för hämtmat med alkohol

Hämtmat i kombination med alkoholservering i kundernas hem – så löd förslaget som Malmös moderater fick igenom och som började gälla i mars. Hittills har dock bara fyra beställningar gjorts – och det till en handläggningskostnad av 90 000 kronor för kommunen, rapporterar P4 Malmöhus.

Telegram från TT / Omni
16 april 2021, 07.41

Syftet har varit att stötta stadens restauranger när myndigheternas restriktioner dämpar utelivet. Men det har inneburit extra kostnader för Malmö stad. Kommunens tillståndsenhet har nämligen behövt ta in helgbemanning till en kostnad på runt 90 000 kronor för att kunna handlägga ansökningarna om alkoholleveranserna.

Hälften av beställningarna har gjorts av de moderata toppolitiker som låg bakom förslaget – ett förslag som Länsstyrelsen varit kritisk mot då man anser att det riskerar att bryta mot alkohollagen.

Sedan tidigare är det även möjligt för privatpersoner att beställa alkohol från restauranger och få det hemkört med sin matbeställning i Växjö och Nacka.

I Växjö likställde politikerna leveransen med ett vanligt cateringtillstånd, med personal som kollar legitimation och berusningsgrad på kunderna. Men länsstyrelsen i Kronoberg har varit kritiska med motivering att alkohollagen kräver att serveringspersonal är på plats samtidigt som cateringserveringen pågår.