Detta är en artikel från TT.

SCB-mätningen missar allt spännande

Telegram från TT / Omni
1 December 2021, 20.17

På torsdagen kommer mätningarnas mätning, SCB:s stora partisympatiundersökning som partierna brukar analysera in i minsta detalj.

Dessvärre riskerar den att missa den senaste tidens dramatik.

I Statistiska centralbyråns senaste mätning i maj fick Socialdemokraterna 28,2 procent, vilket var nästan exakt som valresultatet 2018.

Moderaterna fick 22,4 procent, drygt två procentenheter bättre än valresultatet. Sverigedemokraterna fick 18,9 procent, drygt en procentenhet bättre än valresultatet.

I Sveriges Radios senaste sammanvägning av väljaropinionen i november som Kantar Sifo gör ligger Moderaterna kvar på den nivån, medan Socialdemokraterna tappat två procentenheter och Sverigedemokraterna ökat till 19,6 procent.

Missar dramatiken

Det är utgångspunkten för SCB:s siffror som kommer på torsdagen. Mätningen är gjord fram till den 26 november, men merparten görs första halvan av månaden. Det innebär att man i huvudsak missar den senaste tidens dramatik i riksdagen.

Det kommer inte att kunna utläsas hur väljarna reagerat på debaclet med Magdalena Anderssons sju timmar som statsminister i förra veckan, Miljöpartiets avhopp från regeringen eller det nya valet av Andersson och hennes nya regering.

Däremot kommer den att fånga in Vänsterpartiets tuffa krav för att stödja Magdalena Andersson .

Tre illa ute

Annars omfattar perioden sedan majmätningen framför allt fällningen av Stefan Löfven som statsminister i juni, Liberalernas avhopp från januariavtalet och omvalet av Löfven som statsminister i juli samt hans avgång som partiledare för Socialdemokraterna.

Om valet av Magdalena Andersson som ny partiledare och Socialdemokraternas kongress lyft partiet något, kommer kanske också att kunna utläsas.

Tre partier kommer att läsa SCB-siffrorna särskilt noga. Liberalerna låg på 2,5 i majmätningen. Kristdemokraterna segade sig upp till 4,5 medan Miljöpartiet hamnade under riksdagsspärren med 3,8 procent.

Samtliga tre partier noterar marginellt bättre siffror i Svensk väljaropinion för november, men L ligger fortfarande rejält under riksdagsspärren med sina 3 procent.