Foto: Pablo Blazquez/AP/TT

Sista ordet för separatisternas advokater

Det var på sin höjd olydigt att driva igenom en otillåten folkomröstning om självständighet i Katalonien – knappast ett uppror.

Det säger de åtalade katalanska politikernas advokater i sina slutanföranden efter en över fyra månader lång rättegång.

Telegram från TT / Omni
11 juni 2019, 06.00

– Det handlar om två trasiga bilar och de snackar om apokalyps. De gillar inte sanningen.

Andreu Van den Eynde, advokat för Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras, satte hårt mot hårt under sin två timmar långa plädering.

Åklagarna jämförde under sina slutanföranden i förra veckan händelserna i Katalonien 2017 med en statskupp. De anklagar flera av de tolv åtalade katalanska ledarna för det enligt spansk lag mycket grava brottet uppror. Argumentet lyder att de med hjälp av våld försökt bryta den konstitutionella ordningen och uppnå självständighet.

"Bara oväsen"

Åklagarna pekar bland annat på motståndet mot de poliser som kommenderades ut för att stoppa folkomröstningen och oroligheter utanför en regionregeringsbyggnad i Barcelona då ett antal polisfordon förstördes. De åtalade uppmanade till konfrontationerna med polisen, menar man.

– Det är bara överdrifter, det är bara oväsen (från åklagarsidan), säger Van den Eynde, enligt El País.

– Folket gick inte ut på gatorna för att krossa staten, de gick ut för att manifestera och rösta.

Försvaret har nekat till att självständighetsprocessen innehöll någon form av våldstaktik. I stället har man pekat på polisens i vissa fall våldsamma ingripanden för att stoppa genomförandet av den olagligförklarade omröstningen, som ägde rum den 1 oktober 2017.

Kräver frikännande

Van den Eynde, som också företräder Kataloniens tidigare regionala "utrikesminister" Raül Romeva, säger att de åtalade på sin höjd gjort sig skyldiga till brottet ohörsamhet, som i allvarligare fall kan ge böter och ett treårigt förbud att inneha offentliga ämbeten.

Advokaten Javier Melero, som företräder de regionala exministrarna Joaquim Forn och Meritxell Borràs, instämde under sitt anförande i Van den Eyndes slutsatser. Van den Eynde och Melero yrkar, tillsammans med resten av advokaterna, på att de tolv åtalade frikänns.

På onsdag, rättegångens sista dag, gör de åtalade själva sina sista uttalanden.

Domarna väntas offentliggöras i höst.

Fakta: Rättegången

Tre parter med olika juridiska roller driver processen mot de åtalade katalanerna i Spaniens högsta domstol: riksåklagaren, statsadvokaten samt jurister som arbetar för det högerextrema partiet Vox, som har använt sin rätt att väcka enskilt åtal. De yrkar på olika rubriceringar och olika straff.

Åklagarens och statsadvokatens rubriceringar är uppror, uppvigling, misshushållning med allmänna medel och ohörsamhet. De yrkar på olika långa straff för de åtalade.

Längs straff, upp till 25 års fängelse, riskerar Oriol Junqueras, före detta vice regionpresident i Katalonien.

De övriga åtalade är:

Carme Forcadell, före detta talman i Kataloniens regionparlament.

Jordi Sànchez, ordförande för självständighetsrörelsen ANC.

Jordi Cuixart, ordförande för självständighetsrörelsen Òmnium Cultural.

Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Carles Mundó, Meritxell Borràs och Santi Vila som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.

Källa: El País, AraTT