Foto: Pontus Lundahl/TT

Sjöström opereras efter halkolycka: "Förkrossad"

Sarah Sjöström kommer att opereras på måndag. Simstjärnan halkade på en isfläck och ådrog sig en fraktur i ena armbågen.

"Det är naturligtvis skitdålig tajming och jag känner mig förkrossad", skriver Sjöström på Instagram.

Telegram från TT / Omni
07 febr. 2021, 10.43

På lördagsförmiddagen simmade Sarah Sjöström i en träningstävling med sin träningsgrupp på NEC, nationellt elitcenter, i Eriksdalsbadet i Stockholm.

Det var hennes första lopp med officiell tidtagning i långbana på över ett år och Sjöström imponerade till och med på sig själv. Bland annat var hon bara fyra tiondelar över sitt eget världsrekord på 50 meter fritt.

– Jag är supernöjd. Jag vet inte om jag någonsin har varit så här snabb på 50 fritt så tidigt på säsongen, sade Sjöström.

Några timmar senare var olyckan framme.

På en promenad halkade Sjöström på en isfläck och slog i höger armbåge så illa att hon fick åka till akuten. Där konstaterades en fraktur som kräver operation.

"Ska komma tillbaka starkare"

Operationen sker redan på måndag morgon.

– Hon halkade på en isfläck och tog emot med armbågen. Hon har en fraktur i armbågen, eller armbågsknölen kan man kanske beskriva det på svenska, säger landslagsläkaren René Tour under en digital pressträff.

– Sarahs första kommentar var att det var bra att det var den högra armbågen eftersom hon är vänsterhänt.

På Instagram har Sarah Sjöström lagt upp en bild på sig själv där hon sitter med sin gipsade högerarm i mitella.

"Det är naturligtvis skitdålig tajming och jag känner mig förkrossad, men samtidigt är jag fast beslutsam om att komma tillbaka starkare än någonsin. Jag har sett idrottare som kommer tillbaka starkare efter skador och de är min största inspirationskälla just nu", skriver Sarah Sjöström.

Halvår till OS

OS i Tokyo är mindre än sex månader bort. Sjöström har tidigare sagt att hon planerar att komma till spelen i sitt livs form, men det var utifrån en plan att kunna träna obehindrat på hemmaplan fram till OS. Nu väntar i stället operation, rehabträning och en osäker skadeprognos.

René Tour kan inte säga om Sjöströms OS-deltagande är i fara.

– Vi får nog återkomma i veckan vad som gäller med rehabdelen. Läget är naturligtvis inte bra. Det är en fraktur som måste opereras, säger René Tour.

Tour säger på en presskonferens senare under söndagen att läkningsprocessen kan ta sex veckor.

– Men hon kan träna andra delar av kroppen. Det krävs att man har skalle för att genomföra rehaben som behövs för att resultatet ska bli bra. Men jag är inte ett dugg bekymrad över Sarah Sjöström. Hon är duktig på att sätta mål.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark tror också att Sjöström snart är tillbaka och säger att simstjärnan var samlad och vid gott mod.

– I tanken är hon redan på väg tillbaka. Och vi runt omkring är beredda att hjälpa henne, säger Sandmark.