Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne "saknar" covidpatienter

Blott en handfull patienter vårdas för covid-19 på skånska vårdavdelningar. Positiva nyheter för alla, men en försvårande omständighet för forskarna.

Telegram från TT / Omni
19 juli 2020, 08.33

Enligt Sydsvenskan har flera olika forskningsprojekt svårt att samla ihop tillräckligt många patienter för att testa sina potentiella hjälpmedel mot pandemin.

– Fortsätter det så här, vilket vi som läkare givetvis är oerhört glada för, kan man inte göra studier i den omfattningen på patienter framöver, säger Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitetssjukhus Sus, till tidningen.

Tidigt under utbrottet verkade antalet patienter räcka till för de forskningsprojekt som ansågs prioriterade, men i nuläget är bara en handfull patienter inlagda på vårdavdelningar i Skåne. De etiska reglerna tillåter inte studier på patienter i intensivvård.

– Det här blev inte alls som vi trodde, säger Magnus Rasmussen, infektionsläkare på Skånes universitetssjukhus som vill undersöka om plodplasma från en tillfrisknad covid-19-patient kan hjälpa de som slåss mot sjukdomen just nu.

Han förklarar att det är svårt att använda patienter från andra regioner på grund av snårig administration, och samarbetet med Danmark blir också svårt under pandemin.