Detta är en artikel från TT.

Skrev OS-historia – slogs ut direkt

Telegram från TT / Omni
2 August 2021, 13.49, uppdaterad 2 August 2021, 16.11

Den nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard skrev historia som första transkvinna att tävla i ett OS.

Men det gick inget vidare för 43-åringen som blev utslagen efter tre misslyckade försök.

Allt snack inför damernas tyngdlyftningstävlingar i Tokyo har handlat om + 87-kilosklassen där Laurel Hubbard deltog, som första transkvinna i OS-historien.

Hubbard tävlade i den manliga kategorin inom tyngdlyftning fram till 2013 och började tävla som kvinna 2017, där hon tog ett VM-silver samma år.

Nyzeeländskan hade stora förväntningar på sig inför OS-debuten, men fick respass direkt. Hon misslyckades med det första försöket i ryck på 120 kilo och bommade sedan de följande två på 125 kilo.

Hubbards medverkan i OS har ifrågasatts kraftigt från både tidigare idrottare och medtävlande, som menar att hon har fördelar gentemot andra kvinnor.

Hubbard nobbade journalisternas frågor efter uttåget, men lämnade en kort kommentar där hon tackade Japan för värdskapet och den Internationella olympiska kommittén (IOK) för att de gjorde idrotten mer tillgänglig för alla.

– Jag är inte helt ovetande om kontroversen min medverkan har orsakat, sade hon enligt Reuters och fortsatte:

– Och därför skulle jag särskilt vilja tacka IOK, för att de verkligen visar sitt engagemang för de olympiska principerna och fastställer att sport är något för alla människor.