Foto: Naina Hel n Jåma/TT

SM-guld till Lycke Holm – pappa Stefan i tårar

I samma linne som pappa Stefan Holm vann sitt sista SM i 2008 – vann Melwin Lycke Holm sitt första, blott 15 år gammal.

Det blev känslosamt, för både far och son.

– Jag vet inte varför man springer världsrekord på 30 meter bort till pappa, men det bara blir så, säger Melwin Lycke Holm.

Telegram från TT / Omni
15 aug. 2020, 14.27

Staketet välte nästan när pappa Stefan fick sonen Melwin Lycke Holm om halsen i en känslosam guldkram. För Stefan Holm blev det så mycket känslor att tårarna rann.

– Ja, det hade jag nog inte riktigt trott på förhand, säger legendaren till TT.

– Det blir speciellt med tanke på att jag är både pappa och tränare till honom. Det är känslosamt även om Sofie Skoog eller någon av de andra hoppar bra, men det blir mer speciellt när Melwin gör det.

TT: Vad känner du?

– Det är en stolthet som tränare att man för fram en aktiv att vinna ett SM-guld, det är ganska få förunnat trots allt, men det är också en stolthet i att man är pappa till ungen som går och gör det. Han är bara 15, man ska inte vinna ett SM-guld då, säger Holm, som själv tog sitt första SM-guld som 22-åring 1998.

Melwin Lycke Holm:

– Det kanske inte ska gå egentligen, men Fabian hoppade inte på sin högsta nivå. Och svensk höjdhopp är vad det är just nu, men det är fortfarande ett SM-guld.

"Fruktansvärt skönt"

Sverigeettan Fabian Delryd, som tagit 2,21 i år, rev ut sig på 2,11 och kampen om guldet skulle därmed stå mellan Melwin Lycke Holm och Oskar Lundqvist som båda rev sina första försök på 2,13. Men i det andra försöket klarade Lycke Holm höjden, och knöt näven när han lämnade mattan.

– Det var bara lättnad. Jag ville så gärna vinna det här och jag har velat vinna det så himla länge, säger Lycke Holm efter prisutdelningen, med sin guldmedalj i handen.

– Det är fruktansvärt skönt.

Efter att ha skrikit ut sin glädje när guldet var säkrat begärde Lycke Holm upp ribban på 2,18 – en centimeter över sitt personliga rekord från tidigare i somras. Det blev tre inte så tokiga försök, men ribban låg aldrig kvar och 15-åringen stannade på 2,13.

– Det var egentligen de bästa hoppen i dag, men jag var helt slut. Men då slappnade jag faktiskt av och sprang på hela vägen. Att jag är så nära 18 efter det där känns bra.

"Otroligt fokuserad"

Pappa och tränare Stefan Holm var imponerad.

– Jag är väldigt imponerad av hur han genomför tävlingen. Han är otroligt fokuserad i varje hopp, han har kontroll på allt och vet vad han ska ändra på om han river. Han är väldigt lättcoachad på det sättet, säger Stefan Holm.

Och så var det det där med linnet. Melwin Lycke Holm hade nämligen fått en idé och frågat pappa om han inte kunde få tävla i det linne som Stefan Holm tog sitt sista SM-guld i 2008.

– Han sa "visst, här, det kanske är lite stort men du får ta det". Lite stort är det kanske. Men det passade okej.

Fakta: Melwin Lycke Holm

Född: Den 12 oktober 2004 (15 år).

Idrott: Friidrott, med höjdhopp som specialitet.

Klubb: Kils AIK.

Tränare: Stefan Holm.

Meriter i urval: SM-guld i höjdhopp utomhus 2020. SM-brons i höjdhopp utomhus 2019. USM-guld i höjdhopp, längdhopp och tresteg, både inomhus och utomhus.

Personbästa, höjdhopp: 2,17 meter utomhus, 2,13 inomhus.

Utveckling, höjdhopp: 2016: 1,63, 2017: 1,87, 2018: 2,04, 2019: 2,09, 2020: 2,17.