Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

SMHI: Nu kommer den mildare luften

På flera håll i landet får många njuta av solen. Med undantag för moln och skurar på en del håll väntas den milda luften att ligga kvar över hela Sverige.

Telegram från TT / Omni
22 maj 2020, 13.06

Solen värmer på de flesta håll i landet under fredagen. Ett stråk av moln vilar dock över delar av Götaland och sydvästra Svealand. Men den milda luften verkar ha kommit för att stanna – i alla fall i några dagar.

– Det gör att vi just nu och i början på nästa vecka kan vänta temperaturer på runt 13–18 grader och runt 8–13 grader i nordvästra Norrland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Under helgen väntas det vara allmänt molnigt och en del skurar med lägre dagstemperatur på en del håll.

– Men i början på veckan kommer fortsatt mildare luft in över landet. På måndag och tisdag är det relativt lugnt väder i hela landet och inga omfattande nederbördsområden någonstans, säger Sofia Söderberg.

SMHI har under fredagen gått ut med en klass 1-varning där de beskriver att det finns en risk gällande skogs- och gräsbrand.

– Vi har utfärdat en risk för skogs- och gräsbränder, så om man vill ut och njuta av solen så bör man vara medveten om det och ändå ta det försiktigt, säger Sofia Söderberg.

Rättad: I en tidigare version var varningen om gräsbrand fel.