SOK öppnar för stöd till Damkronorna

Nya pengar har öronmärkts för Damkronorna, och kanske är konflikten mellan spelarna och ishockeyförbundet på väg att lösas.

Samtidigt öppnar också Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att återinföra sitt stöd till landslaget.

Telegram från TT / Omni
23 aug. 2019, 05.45

De 43 landslagsspelarnas bojkott av Damkronorna meddelades förra onsdagen, och de mest brinnande kraven för att återvända till spel gällde ekonomisk ersättning och bemötande.

Under torsdagen representerades spelarna av facket Sico i ett inledande möte med ishockeyförbundet, och på fredagen kom besked om ett möjligt första steg mot en lösning: förbundet har tillsammans med herrligan SHL kommit överens om ett fortsatt ekonomiskt stöd för Damkronorna över de kommande tre åren.

I ett något större perspektiv innefattar konflikten också flera olika parter: förbundet, ligan SDHL, de individuella klubbarna, spelarna och – inte att glömma – SOK. Det var i samband med att SOK drog in sitt stöd, efter de fiaskoartade resultaten under de senaste årens turneringar, som lågan till konflikten tändes. Det var därifrån som majoriteten av pengarna kom.

"Äter resurser"

Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK, förklarar beslutet.

– Vi har inte sett någon positiv utveckling de senaste åren. Jämför vi med 2015 är programmen inte starkare, spelarna är inte fysiskt bättre och resultaten är sämre, säger han.

– Det finns väldigt många utländska spelare i klubbarna, de äter resurser och speltid. Under samma period har det finländska landslaget gått åt andra hållet och vi har kanske ett dussin finländska spelare i Sverige, som också får riktigt bra förutsättningar.

Men Reinebo, som beskriver sig själv som en optimist, öppnar dörren för att SOK-stödet kan återvända och ska träffa förbundet i september.

– Det har att göra med om man bestämmer sig för att göra en satsning för att nå internationell framgång. Vår organisation är inte till för att ett landslag ska fungera bra, utan för att det ska bli svenska OS-medaljer.

"Vill vända utvecklingen"

Peter Reinebo vill inte kommentera ersättningsfrågan i detalj och håller sig från att ta sida i konflikten.

– Jag tror inte att bara en part kan fixa det, utan att alla ska dra sitt strå till stacken.

– Tydliggör ambitionsnivån och inled resonemang för hur man ska nå den nivån. Det är möjligt att man har olika syn på ambitionsnivån, men jag hoppas den är högre än den är nu, säger han.

TT: Hur viktigt är ett bra Damkronorna i OS 2022 för er?

– Ishockeyn är viktig i vårt land. Vi klev ju av för att vi var besvikna på utvecklingen. Vi vill vända på den, det är klart. Jag hoppas och tror att de kan sätta ambitionen tillsammans. Men 2022 är ett för kortsiktigt perspektiv.