Foto: Jonas Ekströmer/TT

Spelarfacket nobbar nya förslaget

Damkronornas och Svenska ishockeyförbundets konflikt fortsätter.

Detta sedan spelarfacket (Sico) meddelat att förbundets senaste avtalsförslag nobbas.

– Det kommer vi inte att skriva på, säger Klara Stenberg på Sico till SVT.

Telegram från TT / Omni
12 sept. 2019, 18.51

Det är snart en månad sedan hela ishockeylandslaget på damsidan – 43 spelare – gick ut i strejk och valde att bojkotta ett träningsläger på Bosön med efterföljande turnering i Finland. Den största anledningen var att förbundet tog bort ersättningen för förlorad arbetsinkomst till spelarna.

För två veckor sedan lämnade spelarna, genom sitt fackförbund Sico, ett förslag till ett landslagsavtal till förbundet. Under torsdagen kom förslaget tillbaka – men enligt Klara Stenberg, som sköter förhandlingarna för Sico, vill förbundet göra ändringar i avtalet. Något som spelarna alltså inte går med på.

"Mer komplicerat"

– Jag fick tillbaka förbundets svar i dag på eftermiddagen och det kommer vi från Sico inte att skriva på, säger Stenberg till SVT.

Exakt vad det är som gör att avtalet nobbas vill inte Stenberg gå in på, men hon säger att situationen har blivit svårare sedan SDHL klev in som part i förhandlingarna.

– Vi har varit tydliga med att ett landslagsavtal ska skrivas mellan förbundet och Sico och på sistone har även SDHL klivit in som en ganska stor part i förhandlingen, vilket har gjort det mer komplicerat att hitta en lösning, säger Stenberg.

"Är inte så naiva"

Tommy Boustedt, generalsekreterare på ishockeyförbundet, kommenterar Sicos nobb:

– Jag läste på SVT att så är fallet. Det är klart att vi inte är så naiva att vi tror att vi kan lämna över ett svar på ett avtalsförslag så ska det vara klart sedan. Det är en förhandling och som Klara säger är det komplicerat med SDHL som också är en tredje part, säger Boustedt till Aftonbladet.

I samband med att avtalet lades fram till förbundet sade Klara Stenberg till TT att försäkringsfrågan är problematisk.

– Det är en viss problematik i att det ankommer även på SDHL att lösa en del delar som de har med förbundet. Där får vi avvakta och det måste vi ta hänsyn till. Men vi måste ha våra spelare försäkrade, sade hon då.

Enligt SVT kommer Stenberg härnäst att ha telefonmöte med spelarna för att diskutera fortsatta förhandlingar.

Bakgrund: Damkronornas bojkott

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.

Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. "Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti kommenterar förbundsordförande Anders Larsson för första gången konflikten: "Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra."

22 augusti hålls ett första möte mellan spelarfacket Sico och förbundet där förbundet lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti meddelar svenska herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

29 augusti: Spelarfacket Sico lämnar ett första förslag till landslagsavtal för damerna till förbundet.

12 september: Spelarfacket Sico meddelar att det har fått tillbaka förslaget, men att förbundet vill göra förändringar i avtalet – något som Sico inte går med på.