Spotify jublar över utredning mot Apple

EU sätter press på Apple, då man misstänker att techjätten kan ha brutit mot konkurrensreglerna.

Apple slår ifrån sig och menar att det är frågan om "grundlösa klagomål" men den svenska konkurrenten Spotify är mycket nöjd över att "konkurrensbegränsande beteende" ska granskas.

Telegram från TT / Omni
16 juni 2020, 12.08

Det är EU-kommissionen som har bestämt sig för att inleda två utredningar mot Apple, ett av världens största företag sett till börsvärde. En utredning kommer att rikta in sig mot App Store, där iphone- och ipadanvändare kan ladda ner appar. Utredningen har kommit till efter klagomål från Spotify, som menar att fri konkurrens inte rått när det kommer till strömmad musik på Apples produkter.

EU-kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, motiverar utredningen med att Apple blivit en "portvakt" när det handlar om distribution av appar och innehåll.

"Vi måste försäkra oss om att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med musikströmningstjänsten Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på reglerna för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler", säger hon i ett pressmeddelande.

Stor del av kakan

Utredningen kommer att titta på om App Store bryter mot konkurrenslagarna på två olika sätt. Den första är hur stor del av kakan Apple tar när det handlar om köp som går via App Store, vilket i dag är 30 procent under en prenumerations första år. För varje Spotify premium-prenumeration som görs via Spotifys Iphone-app tar Apple i dag alltså nästan en tredjedel.

Den andra frågan är hur apputvecklare får informera användare om andra betalalternativ än att köpa via App Store. Apple tillåter nämligen användare att betala för exempelvis strömmad musik på andra sätt, som via hemsidan, men förbjuder aktörer att informera om det i sin app.

"Gratis åktur"

I går presenterade Apple nyheten att 519 miljarder dollar – alltså 4 816 miljarder kronor – passerade App Store under 2019. Bolaget bakom succén är ett av världens största företag sett till börsvärde, och är besviket på beslutet.

"EU-kommissionen går vidare på grundlösa klagomål från en handfull företag som helt enkelt vill ha en gratis åktur och inte spela enligt samma regler som alla andra" säger bolaget i ett skriftligt uttalande.

Spotify nöjt

Minerna är desto gladare hos Spotify, som välkomnar kommissionens beslut. Enligt den svenska musikjätten är problemet att Apple både äger en musiktjänst, en appbutik, och hårdvaran.

– Apple äger stadion, är domare, och spelar på ena laget samtidigt. Man använder den positionen för att gynna Apple Music gentemot Spotify, säger Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez på en digital pressträff.

Avgiften på 30 procent kallar han en "Apple-skatt".

– Det enda sättet vi kunde hantera det var att öka priset från 9,9 euro till 12,9. Sedan lanserade Apple Music till ett pris av 9,9 euro. Det är oerhört, säger Gutierrez.