Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsvetare: "Vill visa de har koll på läget"

Statsministerns pressträff om coronaläget gav få nyheter. Men själva framträdandet är viktigt i sig, anser statsvetaren Tommy Möller

– Han vill gärna ge intryck av att regeringen gör vad de kan och har koll på läget, även om de inte har det.

Telegram från TT / Omni
15 mars 2020, 19.45

Statsminister Stefan Löfven (S) samlade myndighetscheferna för Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen till en pressträff i Rosenbad på söndagen. Där följde sedan en lägesbeskrivning utan direkta nyheter – och uppmaningar om att tvätta händerna och undvika besök på äldreboenden.

Tommy Möller, professor vid Stockholms universitet, säger att coronavirusets påverkan håller på att bli ett nationellt trauma.

– Då är det en viktig del för statsministern att framträda och kommunicera, säger han och jämför med tsunamin för 15 år sedan.

– Nu är det ett helt annat mediesamhälle med information från många håll och ryktesspridning på sociala medier. Skulle man inte se statsministern framträda med viss frekvens kan det spä på oron.

Inget ministerstyre

TT: Har Löfven och regeringen skött sig bra hittills under coronautbrottet?

– Det tycker jag. Generellt är politiker bra på den här sortens krishantering. Sedan har vi ju inte ministerstyre i det här landet och det är Folkhälsomyndigheten som får hålla i taktpinnen. Regeringen säger: Vi litar på dem!

"Som en krigssituation"

I de senaste opinionsmätningarna har rörelserna mellan partierna varit mycket små och politikerna tycks hålla en tämligen låg profil generellt efter coronautbrottet.

– Det är som en krigssituation rent politiskt. Partipolitiskt råder fullständig konsensus, man sitter stilla i båten, även om många i övriga samhället är upprörda över att det inte händer mer och kräver snabba åtgärder.

Enligt Tommy Möller finns det en stor politisk sprängkraft i frågan runt coronaviruset och mycket att förlora, inte bara för regeringen.

– Det är också ett besvärligt läge för oppositionen som kan framstå som grälsjuka och söndrande om man kritiserar regeringen och åtgärderna.