Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stockholm tappar Diamond League-status

Diamond League-galan i Stockholm stryks från programmet och förlorar flera miljoner kronor i tv-pengar.

Men arrangören är inte orolig – några av de bästa har redat tackat ja till vårens tävling.

– Det kommer fortfarande att vara en grym tävling, säger stavhoppsstjärnan Armand Duplantis.

Telegram från TT / Omni
20 sept. 2019, 10.11

Trots att den svenska friidrottsgalan försvinner när Diamond League bantar från 14 till 12 tävlingar är det positiva tongångar från tävlingschefen Jan Kowalski.

– Man vill alltid spela i bästa ligan, men det viktigaste är att vi kan kontrollera vår egen gala. Den möjligheten har vi nu och det tycker vi är bra, säger han till TT och fortsätter:

"Världens finaste"

– Det viktiga är att ha en bra tävlingsorganisation. Därmed kan jag lova att den här galan kommer att leva vidare i minst fem år till på den absoluta internationella toppnivån.

Beskedet innebär att galan går miste om stora tv-pengar. Enligt DN:s uppgifter handlar det om minst fem miljoner kronor.

– Vi har ju titelsponsorn som backar upp oss och ger oss den ekonomiska trygghet som vi behöver för att fortsätta vara en av världens bästa galor, säger Kowalski.

TT: Känns det ändå bittert att ni tappar DL-statusen?

– Ingenting varar för evigt. Vi kan bara påverka det vi själva kan påverka och bygga en så bra gala som möjligt. Och framför allt, nu väljer vi grenprogram mycket mer fritt och har redan gjort klart med Sveriges två bästa friidrottare i världscirkusen, säger Jan Kowalski och syftar på att både stavhopparen Armand Duplantis och diskuskastaren Daniel Ståhl kommer att medverka nästa år, då tävlingen avgörs den 24 maj.

Kan bli en bättre tävling

Duplantis menar att det fortfarande kommer vara en tävling i "världsklass".

– Jag bestämde mig att ställa upp oavsett om det skulle vara Diamond League eller inte. Jag är fortfarande väldigt sugen på att tävla i Stockholm. Jag vet inte exakt vad det här betyder för tävlingen, men det skulle ju lika gärna kunna bli en bättre tävling, säger han till TT.

Enligt Jan Kowalski har arrangören inte fått veta varför de inte längre ingår i DL-cirkusen.

– Vi har ingen mer information just nu, men förväntar oss att vi kommer få det.

Fakta: Stockholms friidrottsgala

Den årliga internationella friidrottsgalan i Stockholm har arrangerats sedan 1967 och hette i många år DN-galan efter sponsorn Dagens Nyheter. Sedan 2015 har byggvaruföretaget Bauhaus varit namnsponsor.

Galan har haft Diamond League-status sedan 2010.