Detta är en artikel från TT.
Det är med blandade känslor Stockholmsparet Eva-Pia och Anders Isberg inlett sommarsäsongen i Kivik på Österlen.
Precis som många andra stockholmare kom de lite tidigare i år, när coronaepidemin accelererat. Men de känner sig inte riktigt välkomna.
– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia Isberg, som precis har kommit tillbaka till parets gamla fiskarstuga mitt i Kivik efter en promenad med maken Anders.
De har haft sitt hus i 21 år och här lever de hela sommarhalvåret. Enda skillnaden är att de i år kom en vecka tidigare. De lämnade ett tyst och öde Stockholm och här i Kivik blir det utomhusliv på ett helt annat sätt.
– Om vi blir sjuka åker vi hem. Vi går och handlar på kvällen – vi trängs inte med någon här på något sätt, säger Eva-Pia Isberg.
Hon berättar om vänner i Stockholm som tvekar inför att åka hit efter att ha hört Simrishamns kommunalråd Jeanette Ovesson (M) betona att Folkhälsomyndigheten vill att alla svenskar undviker onödigt resande.
Bekymrat kommunalråd
Till TT säger Jeanette Ovesson att hon inte vill att de som kom ner tidigt, innan några rekommendationer utfärdats, ska känna skuld och skam. Men det som framför allt bekymrar henne är om alltför många insjuknar och behöver hemsjukvård.
– Vi har alltid ansvar för dem som vistas i kommunen, men det här är ingen normal situation. Jag vill flagga för att det kan bli svårt om det blir en väldigt stor påfrestning.
Pelle Olsson är åretruntbo i Kivik och håller precis på att förbereda en renovering av sitt hus, alldeles i närheten av byns berömda Fritjof Nilsson Piratenstaty. Han tycker att alla i Sverige ska ta uppmaningen att inte resa i onödan på allvar.
– Självfallet är det så att när man kommer från Sveriges värsta smitthärd och inte vet om man är smittbärare eller ej, då bryter man ju mot de önskemål som smittskyddarna har satt upp.
"Klarar inte av det"
Beat Senn, som bor utanför Skillinge en bit söderut och är i Kivik på ett arkitektuppdrag, tycker likadant.
– Jag tycker inte att det är juste. Vi är beroende av våra gäster på Österlen, men vi har ett problem: Vår sjukvård klarar inte av det.
I sociala medier ventileras också oron för vad de som kommer från andra delar av landet kan föra med sig. Så här kan det låta i en av Österlens Facebookgrupper:
"Redan nu är det fullt i byaffären av utsocknes o hyllorna gapar tomma, när man sen dessutom står o hostar rakt ut i kassorna, ja då får man nog förstå att vi blir lite snea härnere!!!!"
Icahandlare Ola Jönsson har fått frågor från stockholmare med hus i Kivik om de inlägg på Facebook som i vissa fall varit väldigt nedlåtande mot dem som kommer utifrån.
– Det var en kund som var väldigt upprörd och frågade om vi stod bakom det här. Men vi står inte bakom det som skrivs där, inte alls.
Hos honom är alla kunder välkomna, så länge de är friska, och för butiken har sommarhusägarnas tidigarelagda inflyttning inneburit ökad omsättning på 20-30 procent de senaste två veckorna.
"Har förståelse"
Även för Buhres fisk nere i Kiviks hamn ger inflyttarna en välkommen skjuts. Driftschef Henrik Nilsson bävar lite inför en säsongsstart som inte liknar någon tidigare. Till exempel är konstrundan på Österlen, som kring påsk brukar locka många tusentals turister, inställd.
– Det är utöver det vanliga på alla sätt och vis. Men det känns för tillfället ganska positivt ändå. Sedan kan man tycka vad man vill om att de flyr storstan ut på landet, men jag har förståelse för det också, säger Henrik Nilsson.
Eva Fristedt bor i Vik och har kommit till Buhres för att köpa hämtlunch. Hon tycker att alla borde stanna hemma så mycket de kan, men hon förstår samtidigt dem som har sommarhus och tycker att det är skönt att kunna lämna storstaden. De hårda tongångarna har hon svårt för.
– Jag tycker att det är jättesvårt. Jag är absolut inte den typen av människa, men jag kan förstå om sjukhuspersonalen går på knäna. Jag tycker att det är hemskt att man tänker så – och jag tycker att det är hemskt att jag har börjat tänka så också, för jag vill inte det.
Fakta: Så säger lagen
Om du ska åka på semester till en annan kommun ska din hemkommun ansvara för de stöd- och hjälpinsatser du behöver. Semesterkommunen eller den så kallade vistelsekommunen är skyldig att hjälpa din hemkommun med att utreda vilka insatser du behöver och att sedan utföra dem.
Källa: Socialstyrelsen