Stödpaket till akut nödställda i Italien

Virusdrabbade Italien har passerat 10 000 dödsfall. Corona har krävt 889 liv det senaste dygnet.

Italiens regering lovar ekonomiskt stöd till de mest utsatta.

Telegram från TT / Omni
28 mars 2020, 18.25

Premiärminister Giuseppe Conte informerade på lördagen om ett nytt stimulanspaket på omkring 4,3 miljarder euro, omkring 47 miljarder kronor. Stödet ska omedelbart delas ut till borgmästare för att hjälpa nodställda medborgare med bland annat matkuponger och matpaket.

Conte sade på en presskonferens att stödet ska gå till "dem som inte har pengar att handla för".

Tidigare i mars har Italien godkänt ett stödpaket på 25 miljarder euro, Regeringen har utlovat ett nytt, och ungefär lika stort, stimulanspaket i slutet av april.

På presskonferensen kritiserade ekonomiminister Roberto Gualtieri EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Han ansåg att hon underskattar behovet av insatser mot skuldkrisen som orsakats av coronapandemin.

Han anser att Europa behöver en insats som liknar den så kallade Marshallplanen och det stöd som sattes in i Västeuropa efter andra världskriget.

På lördagen visade myndighetssiffror att virusutbrottet i Italien har krävt över 10 000 dödsfall. Landet står för över en tredjedel av alla dödsfall under coronakrisen.

Antalet registrerade fall av smittan har stigit till nära 92 500, meddelar institutet för civilskydd. Omkring 12 400 av de smittade har friskförklarats.

Drygt 3 850 människor intensivvårdades i Italien på lördagen.