Foto: Anupam Nath/AP/TT

Storbritannien lovar mer hjälp till Indien

Smittotalen sätter rekord efter rekord i hårt coviddrabbade Indien. Syrgasbristen är fortsatt akut och under helgen anlände ytterligare nödhjälp till landet.

Storbritannien lovar att skicka 1 000 respiratorer inom kort.

Telegram från TT-AFP / Omni
02 maj 2021, 10.57

Coronaviruset har ett fast grepp om Indien och på söndagen rapporterades 3 689 nya dödsfall i sjukdomen. Över 19,5 miljoner människor har bekräftats smittade – 400 000 det senaste dygnet.

Ytterligare leveranser av medicinsk utrustning och syrgas anlände till Delhi under helgen från bland annat Frankrike och Tyskland, som en del av en större internationell insats för att hjälpa landet.

Mer hjälp på väg

Bristen på syrgas har varit akut ett tag och situationen är desperat på flera platser i Indien med överbelagda sjukhus. Så sent som i går avled ett flertal patienter på ett sjukhus i Delhi efter att syrgasen tagit slut, rapporterar lokala medier.

– Världen kommer inte att vara säker förrän vi alla är det, sade den franska ambassadören i Indien, Emmanuel Lenain, i samband med leveranserna från Europa.

Även Storbritannien har skickat iväg respiratorer till Indien och meddelar att man kommer att skicka ytterligare ett antal inom kort.

– Vi kommer att skicka ytterligare en sändning med 1 000 respiratorer väldigt snart, säger utrikesminister Dominic Raab till BBC.

Raab ska på måndagen träffa sin indiske motsvarighet Subrahmanyam Jaishankar inför G7-mötet i London i veckan. Storbritannien kommer att göra vad man kan för att hjälpa Indien, enligt Raab. Däremot uppger han att landet i nuläget inte har några vaccindoser att avvara.

För få vaccindoser

Indien med sina 1,3 miljarder invånare öppnade under helgen upp vaccineringen för alla vuxna, men antalet doser är begränsade och de som är under 45 år kan endast registrera sig online.

Experter anser att landet behöver tänka annorlunda kring vaccineringen, speciellt i fattiga områden där alla kanske inte har tillgång till internet.

– Ge vaccin till människor på samma sätt som vi genomför våra polio- och mässlingskampanjer, säger Hemant Shewade, folkhälsoexpert i Bangalore.

Covid-19 i Indien

Jättelandet Indien, med drygt 1,3 miljarder invånare, har rapporterat det näst högsta antalet fall av covid-19 i världen, räknat i absoluta tal: strax över 19,5 miljoner fall.

Omkring 215 000 personer har avlidit, vilket är den fjärde högsta siffran i världen, efter USA, Brasilien och Mexiko som alla har mycket mindre befolkning.

Indien klarade sig förhållandevis lindrigt genom pandemins första fas, även om många bedömare varnar för en omfattande underrapportering. I mars bröt en andra våg ut, som inneburit en kraftig ökning i antalet smittade och döda.

Ökningen har skyllts på mer smittsamma varianter av viruset, men också på stora cricketmatcher, firandet av den religiösa högtiden Kumbh Mela och politiska kampanjmöten.

Källor: Johns Hopkins-universitetet, AFP