Foto: Johan Nilsson/TT

Strömmen tillbaka för de flesta

Kraftig åska i Östergötland gjorde tiotusentals hushåll strömlösa under onsdagskvällen. Både räddningstjänst och elbolag har haft fullt upp under natten, men tidigt på torsdagsmorgonen var strömmen tillbaka för de flesta.

Telegram från TT / Omni
29 aug. 2019, 01.55

Som mest var omkring 40 000 östgötska hushåll strömlösa. Enligt Eon var cirka 1 600 hushåll fortfarande utan el på torsdagsmorgonen.

– De allra flesta, runt 1 200, är inne i stan i Norrköping. De har varit strömlösa sedan runt midnatt, säger Lena Berglund på Eons pressjour.

När dessa kan få tillbala strömmen kan hon inte säga.

– När det åskar så här så kan det vara många fler samtidigt, så det är svårt att ge prognoser.

Orsaken till strömavbrotten var det kraftiga åskväder som dundrade in söderifrån under kvällen.

Hundratals blixtar

Enligt SMHI hade mellan 600 och 700 blixtar slagit ned i Östergötland under en tvåtimmarsperiod under natten.

– Det är en hel del. Man kan säga att det är mycket. Det är ett kraftigt oväder, lite mer än vanligt, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

Enligt honom har stråket av åskoväder rört sig upp över Västmanland och södra Dalarna. Men ett nytt oväder är redan på väg in över Östergötland.

– Det kan bli ett kortare uppehåll men sedan kan det komma lite till från Kalmar län, säger han.

Räddningstjänsten överraskad

Räddningstjänsten har haft mycket att göra i de södra delarna av landet, när det kraftiga åskovädret drog upp över landet.

– När det åskar så här mycket är det ganska normalt, men vi blev nog lite överraskade över hur mycket det åskade, säger Lennart Ågren, operatör vid räddningstjänsten Östra Götaland vid tretiden på natten mot torsdagen.

Ett femtiotal larm inkom under kvällen. Trettio av dem var automatlarm och i övrigt har bränder i naturen släckts av regnet.