Stulna militärfordon tjuvkopplades inte

De två militärfordon som stals från militären i Enköping befann sig utanför regementets område när de försvann, och tjuvarna misstänks ha använt sig av nycklar som "fanns i närheten", rapporterar P4 Uppland.

– Det fanns ingen fast bevakning runt fordonen, säger Jonas Rickeborn, operativ koordinator på Enköpingspolisen.

Telegram från TT / Omni
10 febr. 2020, 11.02

De båda fordonen, med smeknamnet Galten, väger nästan sju ton styck och har använts i bland annat Mali för att transportera soldater.

Enligt Rickeborn var de parkerade i ett mobiliseringsförråd som brukade användas under kalla kriget, och blev inte tjuvkopplade. Man ska i stället ha startat fordonen med hjälp av nycklar som fanns i närheten.

Snabbåtkomst

– Exakt varifrån nycklarna har tagits det vet jag inte i nuläget, men de blev inte tjuvkopplade, säger Jonas Rickeborn till TT.

Syftet med nycklarnas placering ska vara att bilarna ska kunna köras iväg snabbt om det börjar brinna.

Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth säger att fordonen befann sig på ett skyddsobjekt när de försvann, men vill i övrigt inte kommentera uppgifterna.

– Hur våra bevakningsåtgärder ser ut på våra skyddsobjekt är ingenting som vi går ut med. Det tror jag att alla och envar har ganskas god förståelse för, säger han till TT.

Ser över rutiner

Försvarsmakten undersöker nu hur stölden kunde ske, och har redan vidtagit en del åtgärder.

– Och vi kan komma att vidta ytterligare åtgärder med anledning av vad vi kommer fram till i arbetet, om man eventuellt behöver förändra vissa rutiner eller vad det kan vara, säger Jesper Tengroth.

Ingen misstänkt är gripen, men båda Galtarna har återfunnits. Den ena hittades på en gästparkering utanför ett äldreboende i Tillberga, strax norr om Västerås. Den andra hittades i fredags i Möklinta i Sala kommun efter tips från allmänheten.

Jonas Rickeborn säger att polisen fortsatt är mycket intresserade av iakttagelser, dels runt området där fordonen försvann, dels vid de båda platserna där de sedan hittades.

– Utredningen fortsätter och vi tar tacksamt emot tips.

Bakgrund: Grov stöld ur förråd

De två fordonen stals ur ett militärt förråd i Enköping. Inbrottet skedde någon gång mellan den 4 och 5 februari och tjuvarna har haft ett antal timmar på sig från att stölden skedde till att den upptäcktes. Båda bilarna är återfunna.

Händelsen rubriceras som grov stöld.

Fakta: Galten kan gå i trappor

Terrängbil 16, med smeknamnet Galten, är en fyrhjulsdriven terrängjeep med en kraftig sexcylindrig motor och automatlåda.

Den väger närmare sju ton och klarar en last på ett ton. Maxhastigheten är 120 km/h.

Galten är framför allt tänkt för trupptransport och erbjuder ett rejält skydd mot minor och splitter.

Fordonet kan ta sig uppför motlut på 60 procent och klarar även 40 procents sidolutning.

Trappor är inte heller något som stoppar Galten i första taget – bilen fixar 35 centimeter höga trappsteg.

Galten tillverkas av BAE Land Systems OMC i Sydafrika och de första exemplaren kom till det svenska försvaret 2006.

Källa: Försvarsmakten