Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Supersviten fortsätter – Medvedev till final

Novak Djokovic är regerande mästare och har aldrig förlorat en Australian Open-final.

Men är han ens favorit den här gången?

Motståndaren Daniil Medvedev utklassade Stefanos Tsitsipas i semifinalen och tycks för tillfället oslagbar.

– All press är på Djokovic, säger Medvedev efter 3–0 i set.

Telegram från TT / Omni
19 febr. 2021, 12.23

Redan finalklare Novak Djokovic sade att han skulle ta fram en skål med popcorn och följa semifinalen mellan Daniil Medvedev och Stefanos Tsitsipas.

Frågan är om matchen gav den serbiske världsettan njutning eller skrämselhicka, för den kommande finalmotståndaren Medvedev är i en osannolik form just nu.

Ryssen stökade av världssexan Tsitsipas i tre raka set, 6–4, 6–2, 7–5, och vann därmed sin 20:e raka ATP-match, varav elva har varit mot topp 10-spelare.

– Jag har inget bra svar på varför det har gått så bra. Jag har bara jobbat hårt och är väldigt glad att ha nått hit. När jag senare tittar tillbaka på min karriär kommer den här sviten att finnas med mig. Det känns fantastiskt, säger Medvedev till Eurosport.

Slog Djokovic nyligen

Det såg faktiskt ut att bli ännu större siffror, men vid ställningen 4–1 i det tredje setet sprattlade greken till och tog fyra raka game. Känslan var att Tsitsipas höll på att kunna vända matchen, men då hittade Medvedev ytterligare en växel och vann tre raka game för att säkra finalplatsen.

Den 25-årige världsfyran har fortfarande inte vunnit någon grand slam-titel, men segern i ATP-slutspelet i London i november visade att han numera kan slå precis vem som helst. Där besegrade han både ettan (Djokovic), tvåan (Rafael Nadal) och trean (Dominic Thiem) på världsrankningen.

– Daniil är spelaren att slå för tillfället. Han har en otrolig segersvit just nu, sade Novak Djokovic till Eurosport efter sin torsdagens semifinalseger mot Aslan Karatsev.

– Han avslutade förra säsongen på bästa möjliga sätt.. Jag menar, han vann faktiskt ganska enkelt mot flera toppspelare i London, bland annat mot mig i raka set, och han har utvecklats jättemycket.

"Har mer att förlora"

Djokovic har vunnit Australian Open de två senaste åren och har tagit åtta av de tretton senaste titlarna. Varje final han spelat har han också vunnit.

Men Daniil Medvedev, känd för sin fina serve, sin högklassiga backhand och sin ofta taktiska överlägsenhet, går in i karriärens andra grand slam-final (US Open 2019 var den första) med ett sprängfyllt självförtroende.

– Jag ställs mot en spelare som aldrig har förlorat en semi eller final här tidigare. Så det kommer utan tvekan att behövas mer än bara en bra backhand och smart taktik, säger han.

– Men det är skönt att jag inte har någon större press på mig. Han har ju aldrig förlorat på åtta finaler här. Så all press är på honom. Jag hoppas bara att jag kan gå ut och leverera min bästa tennis. Han har mer erfarenhet, men han har också mer att förlora, tror jag.