Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Svensk blir ny chef för Eurovision

Det blir svenske Martin Österdahl som tar över som ny chef för Eurovision Song Contest.

– Det känns fantasiskt hedrande, säger han.

Telegram från TT / Omni
20 jan. 2020, 13.33

Österdahl ser fram emot att leda "alla tv-programs moder", som han kallar det.

– Det är världens största musiktävling och den har funnits i 65 år. Det känns fantasiskt hedrande att ta över det yttersta ansvaret och att förvalta den här skatten i framtiden, säger han till TT.

Österdahl efterträder norrmannen Jon Ola Sand, som efter tio år på posten slutar efter årets tävling i Rotterdam. När Österdahl tar över vill han arbeta mot att förnya både tävlingen och det internationella samarbetet.

"Suttit i hetluften"

– När vi arrangerade tävlingen i Sverige så genomförde vi en hel del förändringar i sändningarna. Det tror jag att man måste fortsätta med för att hålla det levande och aktuellt. Det är en utmanande tid för tv och för public service, säger han.

Att Eurovision ofta blir arena för konflikter och storpolitik är han beredd på.

– Jag har suttit i den hetluften ett antal gånger. Det är ju det som gör det här extra spännande och betydelsefullt att arbeta med, säger han.

Fortsätter skriva

46-årige Martin Österdahl har tidigare arbetat som producent och programdirektör på SVT. Han producerade Eurovision när tävlingen arrangerades i Sverige 2013 och 2016 och han har suttit i tävlingens referensgrupp i flera år.

Österdahl är även författare och debuterade 2016 med spänningsromanen "Be inte om nåd".

– Jag kommer att fortsätta skriva även i fortsättningen. Jag har gett ut fyra böcker på tre och ett halvt år, men det tempot kommer jag inte att kunna hålla.