Foto: Anders Wiklund/TT

Svensk seger trots Öbergs mardrömsstart

En dålig start på tävlingen blev till slut en fantastisk start på säsongen.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson slog till igen när de vann singelmixedstafetten som inledde världscupen i Östersund.

– Det är väldigt roligt med skidskytte en sådan här dag, säger Sebastian Samuelsson som stod för två supersträckor.

Telegram från TT / Omni
30 nov. 2019, 13.53

Skidskyttepubliken är van att se Hanna Öberg skjuta fullt och snabbt. Men under hennes första sträcka i singelmixedstafetten var den annars så säkra skidskyttestjärnan plötsligt ordentligt svajig i skyttet och bommade fyra skott i såväl liggande som stående. Dubbla straffrundor gjorde att Sverige, som var en av favoriterna på förhand, plötsligt var nere på en trettondeplats, över minuten före täten.

– Min förstasträcka var lite frustrerande minst sagt. Jag fick se sedan att alla skotten var kant ut, och det var lite synd. Och i ståserien hade vi ganska svåra förhållanden, säger Öberg.

– Sedan gör ju Sebbe en helt fantastisk andrasträcka.

"Stora omkastningar"

Det gjorde han. Sebastian Samuelsson visade prov på det han pratat om inför säsongen – att han legat i hårdträning i skyttet och att känslan nu är betydligt bättre. Han tog Sverige tillbaka in i matchen och växlade över till Öberg som trea.

– Jag märkte på inskjutningen att det blåste mycket och att det skulle bli stora omkastningar. Man visste att om Hanna som är en av världens bästa skyttar kan bomma lite där i början så är det många andra som också kommer göra det, säger Samuelsson.

Fick köra ärevarv

Och på sin sista sträcka var "gamla Hanna" tillbaka. I 24-åringens sista stående skytte satte hon alla fem skott i en ruskig fart – 18 sekunder.

–  Det var bara "skärpning" och "nu ska de ner". Det känns bra, det är verkligen den sista serien som jag tar med mig härifrån, säger Öberg.

Samtidigt bommade ukrainskan som tidigare haft en stor ledning och Sverige var inför den avslutande sträckan tvåa, i kamp om segern med Tyskland. Samuelsson fortsatte att vara säker på vallen och snabb i spåren och kunde i det sista skyttet se hur tysken Erik Lesser drog på sig en straffrunda samtidigt som han själv satte sina.

– Då var det i princip klart och bara för mig att köra ett hårt men ändå kontrollerat spurtvarv, säger Samuelsson.

TT: Det blev nästan ett ärevarv.

–  Ja men nästan, det var häftigt att få göra det inför hemmapubliken.

"Kan slappna av"

Samuelsson kunde sträcka armarna i luften och köra över mållinjen och omfamnas av Hanna Öberg med god marginal, 18,1 sekunder, ner till Tyskland. Norge slutade trea. Det var första gången Sverige lyckades vinna distansen i världscupen, på VM i mars, där distansen var med för första gången, tog Öberg/Samuelsson brons.

–  Det ger ett gott självförtroende, nu kan vi slappna av. Vi vet att vi kan och nu är det bara att jobba vidare på det, säger Öberg.

Samuelsson:

– Jag tror och hoppas att det här ger ett härligt go till hela laget och man känner själv att det är väldigt roligt med skidskytte en sådan här dag.