Detta är en artikel från TT.

Svenska evakueringen från Afghanistan avslutad

Telegram från TT / Omni
17 December 2021, 13.18

Det svenska evakueringen av människor från Afghanistan är avslutad. Totalt har närmare 2 000 personer kunnat evakueras från landet, uppger utrikesminister Ann Linde (S).

– Det har varit en fantastisk insats under farliga förhållande, säger Linde på en pressträff på UD tillsammans med Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Evakueringen har skett i två faser. Under den första fasen efter talibanernas maktövertagande i augusti, då talibanerna satt en deadline, fick Sverige ut cirka 1 100 personer.

Det har rört sig om personer som varit knutna till Försvarsmakten inklusive familjer, lokalanställda i Kabul samt övriga skyddsbehövande och svenskafghaner som velat lämna landet.

I den andra fasen har Sverige lyckats få ut cirka 800 personer, varav det sista planet lämnade landet under fredagen.

Det finns fortfarande ett 50-tal personer kvar att evakuera i landet. Det handlar om personer som man antingen inte lyckats få tag i eller där nödvändig information saknas eller att man inte lyckats ta sig till flygplatsen. De kommer nu att hjälpas enskilt i samarbete med UNHCR.

Hur mycket hela operationen kostat kan Ann Linde inte svara på för närvarande. Av de cirka 2 000 personer som evakuerats är 1 508 inom ramen för Sveriges flyktingkvot, vilket skett inom de gällande ekonomiska ramarna, enligt Mikael Ribbenvik.