Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Svenska gripen för terrormisstanke

En svensk kvinna har gripits på Londonflygplatsen Gatwick misstänkt för terrorbrott. Enligt brittisk polis rör misstankarna islamistisk terrorism.

Telegram från TT / Omni
05 juli 2019, 12.03

Den 40-åriga kvinnan greps strax efter klockan 14 på torsdagen efter att ha anlänt med ett flyg från Italien.

Kvinnan är misstänkt för att ha brutit mot Terrorism Act 2000 (Tact) som innefattar bland annat förberedelse eller uppvigling till terrorbrott.

"Hon frihetsberövades och är för närvarande i polisförvar. Utredningen pågår", skriver polisen i Sussex, som genomförde gripandet, på sin sajt.

Radikal islamism

För TT bekräftar brittiska polisens nationella antiterrorsamordning NCTPN att misstankarna rör radikal islamism.

"Det rör sig om islamistiskt relaterad terrorism", skriver kommunikationschefen Parmvir Singh i ett mejl.

Kvinnan kan hållas i 48 timmar räknat från gripandet.

"Efter det måste de antingen framföra en formell brottsanklagelse eller släppa henne fri utan anklagelser eller ansöka om förlängt frihetsberövande om de vill fortsätta förhöra henne", skriver Parmvir Singh.

Även svenska utrikesdepartementet har nåtts av uppgifterna.

– Det är en svensk medborgare som har frihetsberövats i London, det är en person i 40-årsåldern, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör vid UD till TT, och fortsätter:

– Det vi vet i nuläget är att vi fått uppgifter från brittiska myndigheter om att personen ska vara misstänkt för terroristrelaterade brott.

Kontakt med myndigheter

Svenska ambassaden i London står nu i kontakt med brittiska myndigheter för att få mer information om fallet och för att komma i kontakt med den frihetsberövade personen.

Säpo bekräftar att myndigheten har kunskap om gripandet.

– Vi känner till ärendet, säger presschefen Karl Melin.

Hur Säpo har fått sina underrättelser vill han dock inte gå in på.

– Vi kan inte kommentera det enskilda fallet, men generellt så kan jag säga att vi har goda kontakter med andra länders säkerhetsorganisationer, säger Karl Melin.