Foto: Darko Bandic/AP/TT

Svenska turister välkomna i Kroatien

När Kroatien öppnar gränserna är turister från alla EU-länder välkomna, inklusive Sverige. Alla turister blir tvungna att visa upp bokningsbekräftelser inför avresan.

Telegram från TT / Omni
26 maj 2020, 20.51

Medborgare i EU/EES får i sommar turista i Kroatien utan särskilda avtal mellan länderna. Det enda som krävs för att komma in i landet är att visa upp en bekräftelse på en semesterbokning, ägarbevis eller hyreskontrakt för en fastighet eller något liknande.

Inom kort ska en app och hemsida bli klara, där turister på förhand ska kunna ladda upp sina dokument.

– Syftet är att bekräfta att det bara är turister som kommer, och att vi vet vilka som befinner sig i landet och var de befinner sig, säger Vedran Susic, direktör på kroatiska turistrådet i Stockholm.

Kroatien är ett av de länder i Europa som drabbats minst av coronaviruset, med hundra dödsfall i en befolkning på drygt fyra miljoner. Den lugna situationen i landet har stillat oron inför att släppa in utländska turister, enligt Vedran Susic.

– Eftersom det gått bra för oss litar folk på att vårt sjukvårdssystem fixar det, även om någon smittad skulle komma hit, säger Vedran Susic.

Risken kvarstår för att oron bland flygbolagen ska försvåra turismen i Europa, en situation som förväntas bestå åtminstone så länge europeiska länder avråder från resor. Svenska utrikesdepartementet har avrått från alla icke nödvändiga resor fram till den 15 juli.