Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Svenskarna köpte inga nya vinterkläder

Klädförsäljningen i januari var ned nästan 30 procent jämfört med för ett år sedan, visar nya siffror från Svensk handel.

Telegram från TT / Omni
10 febr. 2021, 06.00

Coronapandemin ligger fortsatt som en våt filt över svensk detaljhandel. Trots minusgrader och rejält vinterväder i hela landet landade januariförsäljningen av kläder och skor på markant lägre nivåer jämfört med januari 2020.

"Skohandeln tappade drygt 20 procent och för klädhandeln startade året ännu dystrare med försäljningsras på uppemot 30 procent," skriver Karin Johansson, vd för Svensk handel, om de "drastiska" försäljningstappen.

Klädförsäljningen var i januari 2021 ned 28 procent och skoförsäljningen 20,5 procent.

Detaljhandeln lämnade vid årsskiftet ett mardrömsår bakom sig: enligt Svensk handel försvann över 20 000 jobb från branschen. Totalt under 2020 var klädförsäljningen ned 19,2 procent och skohandeln hela 32,4 procent.

"Coronakrisen har inneburit en lång ökenvandring för modehandeln som snart har pågått ett helt år", konstaterar Johansson och poängterar att det är av yttersta vikt att företag nu får ta del av de stöd som regeringen annonserade i mitten av januari.

Bland regeringens nya stöd finns bland annat en förlängning av omsättningsstödet till små- och medelstora företag samt en höjning av ersättningsnivåerna från maximalt 75 till 90 procent av ett företags fasta kostnader.