Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenskt VM-kryss – måste ha en poäng till

Sverige spelade 28–28 mot Slovenien efter en ny rysare i handbolls-VM.

Det var den halvt positiva nyheten.

Men Linus Persson utgick med en huvudskada och Sverige måste ta en poäng till för att få spela kvartsfinal.

Telegram från TT / Omni
22 jan. 2021, 05.30

– Jag hoppas att det går bra så att han är klar till nästa match, sade förbundskaptenen Glenn Solberg.

Han var nöjd med sitt lags insats.

– Jag är stolt. Vi spelade bra en match och fajtades. Vi ledde med ett mål i slutsekunderna, så vi hade förstås velat vinna, men vi mötte ett väldigt bra lag, sade Solberg till TV6.

Redan inför matchen mot Slovenien stod det klart att Sverige inte skulle kunna säkra en kvartsfinalplats ens vid seger. Egypten och Ryska handbollsförbundets lag hade nämligen vunnit sina matcher tidigare på dagen i Kairo, resultat som gör läget i mellanrundan tajt och ovisst ända fram till söndagens slutomgång.

Betydelsefull var matchen ändå.

En seger skulle ge Sverige fortsatt förstaplats i gruppen och ett enklare utgångsläge inför det avslutande mötet med ryssarna.

– Det blir spännande, men först vill jag gärna äta och sova, sade utpumpade sjumålsskytten Hampus Wanne till TV6 om söndagens avgörande.

Bra svensk start

Sverige satte full fart direkt efter ett par minst sagt trevande starter på de två sista matcherna. Linus Persson låg visserligen knockad i första anfallet, efter att ha slagit bakhuvudet hårt i golvet, men den skånske högernian reste sig och var en av förgrundsfigurerna när Sverige ryckte åt sig en ledning.

När den hade växt till 11–6 – efter fyra mål av Hampus Wanne och tre av Persson – kände sig Sloveniens förbundskapten Ljubomir Vranjes tvingad att ta en timeout.

Det är oklart vad göteborgaren sade till slovenerna, men orden verkade ha omedelbar effekt. Slovenerna kröp närmare och närmare och när första halvlek var över hade Sveriges ledning krympt till 15–14.

Persson hade ont

Och det skulle bli värre.

Först levererade Linus Persson dåliga nyheter i halvtidsintervjun med TV6. Persson sade att han fortfarande hade ont i huvudet och när andra halvlek sedan började fanns han inte på planen, ett beslut som nog borde ha fattats tidigare med tanke på risken för hjärnskakning.

Med spelet i gång igen var Slovenien snart både ikapp och förbi vid ledning 18–17.

Uppförsbacke – men då svängde det igen med fyra raka svenska mål. Till slut kokade allting ned till veckans tredje blågula drama efter uddamålssegern mot Egypten och krysset mot Belarus.

Vid ställningen 27–27 följde en felpassningsorgie i slutminuterna. Men Sverige fick läget till slut när Hampus Wanne satte 28–27. Slovenien fick in en kvittering i absolut sista sekunden.

– Det är små marginaler, det är sjukt. Det är klart att man gärna hade velat ha med en vinst, men ser man till motståndet så är jag förvånad över hur bra vi gör det, sade Wanne.

Läget i mellanrundan

Återstående matcher, söndag: Belarus–Nordmakedonien (15.30), Egypten–Slovenien (18.00), Sverige–Ryska handbollsförbundets lag (20.30).

Ställningen i mellanrundan: Sverige 6 poäng, Egypten 6, Ryska handbollsförbundets lag 5, Slovenien 5, Belarus 2, Nordmakedonien 0.

De två bästa lagen går till kvartsfinal.