Sverige kräver att Iran kompenserar anhöriga

Sverige, Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan kräver att Iran kompenserar anhöriga till dem som dödades när flight PS752 sköts ned.

Utrikesminister Ann Linde säger att identifieringen av offren befinner sig i slutfasen, men att det kan dröja innan alla är identifierade.

Telegram från TT / Omni
16 jan. 2020, 07.00

– Eftersom det är väldigt stor skillnad på var i planet man har suttit, hur kvarlevorna är, kan det ta tid. En del kan gå fort, en del kan ta mycket lång tid. Det får inte bli fel, när det väl är klart måste anhöriga vara 100 procent säkra på att de kvarlevor de får verkligen är deras nära och kära, säger Linde (S) till TT.

– När det gäller tidigare katastrofer har det kunnat ta år, men det kan också gå fortare naturligtvis.

Viktigast: Oberoende utredning

Torsdagens möte som hölls i Canada House i London mellan utrikesministrarna för de fem länder vars medborgare dödades, var det första sedan nedskjutningen den 8 januari. Linde säger att de enades om att jobba efter fem huvudspår.

– Det viktigaste är att vi får en oberoende genomgripande och transparent internationellt utredning för att ge alla anhöriga och alla andra svar på hur denna tragedi kunde ske, säger utrikesministern.

Även Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne lade stor vikt vid behovet av transparens när han redogjorde för vad utrikesministrarna har kommit överens om.

– Familjerna vill ha svar, alla länder som har samlats här i dag vill ha svar, och det internationella samfundet vill ha svar. Världen väntar på dessa svar och vi kommer inte att vila förrän vi får dem, säger Champagne.

Ska följa anhörigas önskan

Andra punkter på listan är att ländernas tjänstemän ska kunna resa in i Iran obehindrat för att ge konsulär hjälp, att identifieringen av offren sker enligt internationell standard, att de skyldiga ställs till svars, och att Iran kompenserar de anhöriga till offren.

Linde säger att Iran samarbetar med de fem länderna, och att Iran även har sagt att landet ska följa de anhörigas önskan om var offer med dubbelt medborgarskap ska begravas.

– De första tre dygnen förnekade ju Iran att det var deras ansvar, och då var det av naturliga skäl väldigt svårt. Nu när Iran har erkänt, tagit fullt ansvar, bett om ursäkt och sagt att man vill samarbeta fullt ut, så välkomnar vi naturligtvis det, och det är därför vi också har de här kraven på Iran, säger Linde.

Fakta: Planet sköts ner

Flygning PS752 med destination Kiev lyfte från Teherans internationella flygplats strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när planet befann sig på 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information om bland annat position och hastighet. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran, vilket följdes av en kraftig explosion.

Samtliga 176 som befann sig ombord dödades. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned. Men några dagar efter det att bland andra Kanadas premiärminister Justin Trudeau sade sig ha fått underrättelseuppgifter om att en iransk robot träffade planet medgav man att luftvärnet låg bakom. Enligt president Hassan Rohani har militärens interna utredning slagit fast att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen. Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för det iranska revolutionsgardets flygvapen, har tagit på sig ansvaret för misstaget.

Han har förklarat det med att den ansvariga luftvärnsoperatören misstog flygplanet för en kryssningsrobot och tvingades fatta beslut på egen hand om att öppna eld på grund av störningar i kommunikationssystemet.