Detta är en artikel från TT-AFP.

Sydafrika avslutar virusspårning

Telegram från TT / Omni
24 December 2021, 19.34, uppdaterad 24 December 2021, 20.00

Sydafrika kommer att upphöra med spårning covidsmittade personer i landet. Anledningen är att man bedömer att större delen av befolkningen redan har exponerats för viruset.

Sandile Buthelezi, chefstjänsteman vid landets hälsodepartement, meddelar i en skrivelse till Sydafrikas provinsledningar att regeringen nu ställer om till en ny strategi som innebär att självkontroll och åtgärder som munskydd och social distansering i stället betonas.

Buthelezi understryker i skrivelsen att ”proportionen av människor med viss immunitet från att ha varit smittade eller genom vaccination är hög”.

Undantag tillåts

”Inneslutning är inte längre lämplig – dämpande, begränsande åtgärder är den enda genomförbara strategin” skriver han och påpekar att en ny strategi är särskilt lämplig för de ”nyare mer smittsamma varianterna som omikron”.

All smittspårning kommer att upphöra med omedelbar verkan, enligt skrivelsen.

Undantag kommer dock att tillåtas för slutna miljöer som fängelser och skolor, och i samband med allvarliga begränsade smittoutbrott, så kallade kluster.

Nu uppmanas i stället sydafrikanerna att endast gå och testa sig om de har symptom. Utöver det ska människor använda munskydd och hålla sig till distansrestriktionerna det vill säga att undvika platser och situationer med mycket folk.

Färre nya covidfall

Den som har symptom och testar positivt ska isolera sig i tio dagar. Därefter kan man återgå till exempelvis sitt arbete – utan krav på testning som visar att man tillfrisknat, enligt de nya riktlinjerna från hälsodepartementet.

De senaste dagarna har allt färre nya fall av covid-19 konstaterats i Sydafrika. I torsdags i förra veckan låg siffran på nästan 27 000 nya fall. I tisdags denna vecka var motsvarande siffra cirka 15 400 fall i landet, som tillsammans med Botswana var först med att upptäcka den nya omikronvarianten.

Vad minskningen av antalet fall beror på är ännu osäkert.