Tårgas mot demonstranter i Hongkong

Vid flera tillfällen under helgen har polisen skjutit tårgas mot demonstranter i centrala Hongkong. Både under lördagen och söndagen samlades stora skaror för att marschera genom Hongkong och visa sitt missnöje med utvecklingen i regionen.

Telegram från TT / Omni
4 August 2019, 04.16

Vid flera tillfällen under helgen har polisen skjutit tårgas mot demonstranter i centrala Hongkong. Både under lördagen och söndagen samlades stora skaror för att marschera genom Hongkong och visa sitt missnöje med utvecklingen i regionen.

De värsta sammandrabbningarna mellan polis och regimkritiker skedde på söndagen i Causeway Bay, känt för sina lyxbutiker, och i Sheung Wan.

Protesterna i Hongkong har pågått i flera månader. I lördags samlade demonstrationerna över 100 000 personer enligt arrangörerna. Protesten började i lugnt tempo och anda, men avslutades desto våldsammare och kravallpolis avfyrade tårgas mot demonstranter som bland annat hade krossat fönster på polisfordon.

Sammanlagt har hundratals personer gripits, varav över 20 under natten till söndag, enligt polisen.

Trots att Kina lyft ännu ett varnande finger mot proteströrelsen ger inte demonstranterna vika.

Den kinesiska statliga nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att Peking-regimen "inte kommer att sitta och titta på och låta situationen fortgå. Vi är övertygade om att Hongkong kommer att kunna lösa svårigheter och framtida utmaningar".

På måndagen har proteströrelsen manat till masstrejk.

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

Protesterna, som pågått sedan den 31 mars, sägs vara de största i Hongkong sedan regionen lämnades över från britterna till Kina 1997.

De började med att demonstranterna ville stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina från att klubbas av Hongkongs politiska ledning. Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Ganska snart blev protesterna våldsamma.

Den 9 juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget. Men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna utvecklades till att handla mer generellt om att begränsa Pekings ökade inflytande i regionen.

Hongkongs oberoende slogs fast i principen "ett land, två system", då Hongkong blev kinesiskt. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macau, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet. Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val, ett organ som infördes trots protesterna.

Under de senaste veckorna har demonstranterna i Hongkong bland annat blockerat kollektivtrafiken under rusningstrafik och angripit Fastlandskinas kontor, med gripanden och anklagelser om polisvåld som följd.

Källa: AFP, NE, UI/Landguiden.