Tegnell: Det vi gör i landet verkar ha effekt

Antalet personer som intensivvårdas per dag i covid-19 har minskat de senaste dagarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Ökningen i antalet äldre som drabbas har stabiliserats.

– Det vi gör i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell.

Telegram från TT / Omni
29 March 2020, 13.23, uppdaterad 29 March 2020, 16.34

Antalet personer som intensivvårdas per dag i covid-19 har minskat de senaste dagarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Ökningen i antalet äldre som drabbas har stabiliserats.

– Det vi gör i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell.

I Sverige har nu totalt 110 personer avlidit i sviterna av coronaviruset, en ökning med 8 personer från lördagen. Antalet konstaterade smittade är 3 700.

– De sista tre, fyra dagarna har vi legat på ungefär lika många fall per dag. Det är en positiv utveckling, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han konstaterar att ökningen i antalet smittade äldre som man såg för några dagar sedan har stabiliserats. 255 personer får eller har fått intensivvård, enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret under söndagen.

Nu skrivs även personer ut från intensivvården, enligt Tegnell som vidare säger att antalet nya intensivvårdsfall per dag närmast minskat de senaste dagarna.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt. För det här ser så väldigt annorlunda ut än vad det sett ut i många av de länderna som råkat riktigt illa ut.

Testas i hemmet

Ungefär hälften av alla konstaterade fall upptäcks fortsatt i Stockholm, och storstadsregionerna är hårt drabbade. Även kringliggande län till Stockholm, som Uppsala, Sörmland och Östergötland är förhållandevis hårt drabbade. Bland annat har en yngre man i 30-årsåldern avlidit till följd av covid-19 i Jönköpings län, uppger Region Jönköping.

– Patienten hade en känd riskfaktor som försvårade behandlingen vid den här sjukdomen, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län, till TT, men vill inte gå in närmare på vilken riskfaktor det rör sig om.

I torsdags inledde Folkhälsomyndigheten en utvidgad testinsats där personer i Stockholm provtas utanför sjukvården. Det handlar om att personal från Försvarsmakten slumpvis testar omkring 700 människor i ett representativt urval i deras hem.

– Det här är inte alls för att individen ska få veta någonting, de kommer såklart få veta. Men det här handlar om att få en känsla för hur många som är smittade i Stockholm just nu, säger Anders Tegnell.

"Omfattande spridning"

Island har gjort samma sak och testat över 6 000 symptomfria personer för att få en uppfattning om hur stor andel av befolkningen som är smittad. Där visade resultatet att ungefär 1 procent hade virus just då. Testet ger inget svar på hur många som haft coronavirus.

– Det var Island för några veckor sedan. Island ligger nog lite efter oss i utvecklingen så min gissning är att vi ligger betydligt högre. Hur mycket högre, det är svårt att veta.

Resultatet väntas någon gång i slutet på nästa vecka. Om ytterligare någon vecka kommer Folkhälsomyndigheten att genomföra testet i större delar av landet.

– Stockholm ligger så mycket före andra delar av landet. I andra delar är det med hög sannolikhet så få att man skulle få testa väldigt många för att få en bra känsla. Men i Stockholm är det rätt mycket som talar för att vi har en omfattande spridning, säger Anders Tegnell.