Detta är en artikel från TT.

Telia gör sig av med 1 500 tjänster

Telegram från TT / Omni
26 January 2023, 06.04, uppdaterad 26 January 2023, 08.41

Telia meddelade förra veckan att personalstyrkan ska minskas med 1 000 personer under årets första kvartal. Nu står det klart att bolagets vd Allison Kirkby totalt räknar med att 1 500 tjänster försvinner under året.

När Telia ska bli mer digitalt blir en rad tjänster överflödiga. De senaste två åren har bolaget därför gjort sig av med 2 000 tjänster, inte enbart Telia-anställda utan också konsulter.

– Förra veckan meddelade vi att vi kommer att dra ned med 1 000 tjänster under årets första kvartal. Totalt för året kommer det röra sig om en nedskärning med nära 1 500 tjänster, säger Allison Kirkby till TT.

Det handlar även i år både om anställda och konsulter.

Bolaget har enligt Allison Kirkby drabbats hårt av det makroekonomiska läget. Hon räknar därför med att tillväxten kommer att vara något svagare framöver.

Gör stor förlust

På börsen rasar Telias aktie med 2,6 procent strax före halv tio efter bolagets delårsrapport på torsdagen. För årets fjärde kvartal redovisar bolaget en rörelseförlust på 17,9 miljarder kronor. Resultatet belastas av en nedskrivning på 19,8 miljarder kronor för tillgångar i flera länder.

– Det är uppenbart att konsumenterna möter betydande utmaningar med stigande räntor och elpriser. Vi har inte sett någon påverkan på konsumtionen än, men det är något som vi håller ett särskilt vakande öga på, säger hon.

TT: Tror du att inflationen har toppat nu?

– Låt oss hoppas det. Vi ser att den har kommit ned på andra marknader. Vi är fortfarande på höga nivåer men med den relativt varma vintern så har energipriserna definitivt kommit ned.

När det kommer till vårens lönerörelse ligger förväntningarna från de fackföreningar som bolaget förhandlar med på en rimlig nivå, enligt Kirkby.

– Vi har en bra dialog med dem och bra indikationer på vad de förväntar sig. Men vi måste så klart också vara förstående för att våra anställda möter stora prisuppgångar, säger hon.

Sänker utdelningen

Bolagets chefer kan dock inte räkna med några fetare löneökningar, enligt Kirkby.

– Bland cheferna vill jag att löneökningarna ska hänga ihop med företagets resultat. Så jag tror att vi där kan vänta oss lägre påslag i genomsnitt jämfört med för övriga anställda, säger hon.

Omsättningen det fjärde kvartalet uppgick till 24,3 miljarder kronor, jämfört med 23,4 miljarder ett år tidigare.

Telias styrelse föreslår en utdelning till aktieägarna på 2:00 kronor per aktie. En sänkning jämfört med utdelningen i fjol som låg på 2:05 kronor per aktie.

Bolaget har en utdelningspolicy på minst 2 kronor per aktie. Den höjs i linje med vinsten. Men eftersom vinsten inte steg under 2022 blir utdelningen därefter.