Foto: Lisa Johansson/TT

Telias vd avgår under nästa år

Telias vd och koncernchef Johan Dennelind kommer att lämna sin post under 2020.

– Beslutet mognade fram under semestern, säger han till TT.

Telegram från TT / Omni
04 aug. 2019, 16.11

Dennelind har sagt upp sin anställning och har tolv månaders uppsägningstid. Han fortsätter tills vidare, och den exakta tidpunkten för hans avgång är inte bestämd.

– Det är blandade känslor, så klart. Beslutet mognade fram under semestern. Det är rätt tid att lämna, vi har kommit tillräckligt långt på vår resa för att jag ska känna att jag gjort mitt jobb, säger han.

– Sex år i den här rollen, i den här fasen av bolagets omställning, har varit krävande. De uppdrag jag fick när jag kom har vi löst, vi har jobbat oss in i en stark position, och jag känner att det är dags att göra något annat.

Inte bara städning

Dennelind upplever inte att hans tid som vd bara handlat om att städa upp efter Eurasien-härvan, med bland annat misstänkta mutaffärer i Uzbekistan, som kostade Telia nästan åtta miljarder kronor i böter och förverkad vinst.

– Det har så klart tagit tid och kraft, mer än jag trodde, men vi har också byggt upp en robust position i Norden och Baltikum. Vi har inte bara tagit tag i historiken, vi har också byggt ett modernt bolag som är väl positionerat inför framtiden.

Än så länge finns inga konkreta planer för vart han tar vägen efter avgången.

– Det finns tankar, men ingenting är klart. När det är klart kommer jag prata om det.

Johan Dennelind tillträdde sin post den 1 september 2013. Telias styrelse inleder nu en rekryteringsprocess för att hitta hans efterträdare.

"Jag och styrelsen beklagar att Johan nu väljer att lämna företaget samtidigt som vi respekterar Johans beslut att ta nya steg i sitt arbetsliv", säger Marie Ehrling, ordförande för Telia Companys styrelse, enligt ett pressmeddelande.

"Marginalerna måste upp"

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, kommer Dennelind främst att bli ihågkommen som den som fick städa upp efter Euroasien-härvan.

– Det blev en dyrköpt affär, men nu är han klar med det, och det är säkert därför han nu känner att han är klar med Telia, säger Bornold.

– Det är inte bara där – han har också haft ett städuppdrag i den nordiska verksamheten, där han fått försöka hitta fokus och bena ut en ny strategi för verksamheten. Det har han inte fått betalt för.

Bornold tror att eftermälet till en början blir svagt, med tanke på den svaga aktiekursen.

– Jag tror att marknaden kommer tolka det positivt att han avgår. Telia har lönsamhetsproblematik och marginaler som måste upp. Han har gjort mycket rätt, men jag tror att han kommer hamna bland de börs-vd:ar som får ett betydligt högre betyg längre fram än när han lämnar.

Fakta: Uzbekistanaffären

Dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company), till 37,3 procent ägt av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 tillsammans med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägdes av diktatorsdottern Gulnara Karimova, som tjänade cirka tre miljarder kronor på affärerna 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia enades 2017 med myndigheter i USA och Nederländerna om att betala 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor, och medgav brott mot amerikansk lag.

USA:s mutlag är mycket vittgående och kan tillämpas på transaktioner i amerikansk valuta eller om mejl passerat servrar i USA.