Detta är en artikel från TT.

Tillbaka i vardagen - då blev Schough hjälte

Telegram från TT / Omni
20 July 2019, 15.46, uppdaterad 20 July 2019, 17.16

Tillbaka i vardagen efter VM-succén. Då blev Olivia Schough matchhjälte på tilläggstid. Hon slog en hörna direkt i mål och fixade Djurgårdens bortaseger med 1–0 mot Limhamn/Bunkeflo.

Det är två veckor sedan bronsmedaljen bärgades. Och efter succén i Frankrike är vardagen och damallsvenskan här igen.

För Olivia Schough, en av VM-hjältarna, och Djurgården betydde det en 1–0-seger borta i bottenmötet mot Limhamn/Bunkeflo. Det var Schough som själv fixade den, med en hörna direkt i mål i den 92:a minuten.

– Jag vet inte om jag har gjort det någon gång (slagit en hörna direkt i mål). Men det var kul. Vi har tränat på att lägga hörnor nära mål och nån gång slinker den in, säger Olivia Schough.

TT: Och det var ingen av dina medspelare som var på bollen?

– Hanna Folkesson sa att hon nuddade den när hon var inne i mål. Så jag tror att jag fick det, säger Schough och skrattar.

"VM var speciellt"

Kontrasten mellan VM och Limhamns IP är stor, men Schough tycker att hon landade bra i vardagen igen.

– Jag älskar fotboll på alla olika sätt. Sen är det klart att VM i Frankrike har varit väldigt speciellt. Men jag är superglad över att vara hemma igen och vara igång i damallsvenskan. Nu var det kanske inte vår bästa match i dag, men vi tar tre poäng.

Men segern var en liten stöld. Limhamn/Bunkeflo hade de bästa chanserna i en match som såg ut att sluta 0–0.

– Jag håller med. Jag tycker de gör en riktigt bra match och vi kan inte räkna borta LB07 än.

28-åringen vilade en vecka efter VM och säger att hon har smält succén i Frankrike.

– Ja, det har jag. En helt otrolig upplevelse såklart och känslan när man fick komma hem till Göteborg och möta så mycket folk. Man förstod inte förrän då vad vi hade ställt till med. Det är riktigt grymt att bli trea i världen, men att det skulle vara så stort i Sverige. Det visste jag inte.

TT: Vad är viktigt för damfotbollen att göra för att ta vara på VM-succén?

– Att fortsätta ha sån här mediebevakning och profilera spelare. Kanske inte alltid de givna stjärnorna utan även andra spelare. Jag tror det är viktigt för folk att få en relation med spelarna man tittar på. Det känner jag själv, säger Schough och fortsätter:

– Och bygga vidare på att VM-spelarna är hemma och försöka locka folk på det sättet också. Fotbollen bara utvecklas hela tiden och det gäller att folk accepterar att vi börjar bli bra nu.

En liten VM-effekt kunde kanske också märkas på Limhamns IP. Publiksiffran 351 åskådare är bra mycket bättre än två av Limhamn/Bunkeflos tidigare hemmamatcher i år (219 och 103). Den tredje matchen var derbyt mot Rosengård i maj, med fri entré, som lockade 1 536.

– Det finns säkert kvar att folk tycker det är lite konstigt. ”Jag kan ju inte gå på damfotboll”. Att man skäms över att gå dit. Men det är sånt man hoppas ska försvinna, säger Schough.