Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Tog polis 19 timmar att agera – flicka dog

Rumäniens polischef och två länspoliser har avskedats. Det efter att myndigheter tagit 19 timmar på sig att reagera på ett nödsamtal från en kidnappad 15-årig flicka, som hann dö hos kidnapparen under tiden.

Telegram från TT / Omni
27 juli 2019, 07.39

Fallet inträffade i staden Caracal i södra Rumänien. En 65-årig mekaniker misstänks ha dödat flickan.

Offret ska ha ringt nödnumret 112 tre gånger för att få hjälp under torsdagsmorgonen, enligt larmcentralen.

Först 19 timmar efter att den 15-åriga flickan larmat gick polis in i den misstänkte mannens hus, uppger polisen. Myndigheterna ska ha haft problem med att lokalisera källan till samtalen och att skaffa en husrannsakningsorder, även om det inte var nödvändigt enligt lag. Efter att polisen fått tillståndet väntade man flera timmar med att gå in i huset.

– Varför (myndigheterna, reds anm) väntade... måste klargöras. En flicka som troligtvis hade kunnat räddas har dött, säger den tillfällige riksåklagaren Bogdan Licu till den privata tv-stationen Antena3.

Fallet har rört upp känslor i Rumänien. På fredagen samlades hundratals människor i protest mot polisens agerande utanför den misstänktes hus.

På brottsplatsen hittades utöver 15-åringens kropp även kvarlevor som tros tillhöra en 18-åring flicka som anmäldes försvunnen i april.