Tokarczuk besökte Rinkeby

En rörd Olga Tokarczuk, författare och Nobelpristagare i litteratur, mötte traditionsenligt ungdomarna på Rinkeby bibliotek.

Telegram från TT / Omni
11 dec 2019, 15.18

Eleverna hälsade som brukligt henne välkommen på flera olika språk. Uppe på den lilla scenen räckte Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi över ett porträtt som de hade målat av Tokarczuk, med orden "Jag hoppas att du kommer ihåg oss".

– Jag saknar ord för att beskriva vad jag känner nu, sade en känslosam Nobelpristagare, som berättade att hon skulle hänga tavlan i sitt hus i Polen.

En av eleverna passade på att fråga hur det känns att ha fått priset.

– Jag vet inte. Det är bara två månader sedan de tillkännagav det och jag har hela tiden haft saker att göra. Jag behöver tid, när jag kommer hem ska jag försöka vänja mig vid det faktum att jag är en Nobelpristagare, svarade Tokarczuk.

Tidigare sades det att hon inte skulle komma till Rinkeby, men författaren skrev själv på Facebook att det var ett missförstånd.

Det hör till traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker elever i Rinkeby, där skolelever i stadsdelen läser och arbetar med verk av årets pristagare.

I år valde dock Nobel i Rinkeby och dess initiativtagare Gunilla Lundgren att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket.