Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Tour de France för damer kan vara på gång

Ett Tour de France för damer.

Det kan bli verklighet om Internationella cykelförbundets ordförande får sin vilja igenom.

– Vi kommer att fortsätta pusha för damcykling, säger David Lappartient till BBC.

Telegram från TT / Omni
19 juli 2019, 13.03

Just nu pågår den 106:e upplagan av Tour de France för herrar med 21 etapper över 3 480 kilometer. Det är ett av de tre stora etapploppen inom cykelsporten ihop med Giro d'Italia och Vuelta a España.

Någon riktig motsvarighet för damerna finns inte sedan 1989, då damernas Tour de France lades ner efter på fem år. I stället går cykelloppet La Course, ett endagslopp för kvinnor under Tour de France. Det 121 kilometer långa loppet runt staden Pau, som cyklas före herrarnas 13:e etapp, vanns i år av nederländskan Marianne Vos före Leah Kirchmann, Kanada, och Cecilie Uttrup Ludwig, Danmark.

Men Internationella cykelförbundet (UCI) tycker inte att detta enda lopp är tillräckligt.

"Räcker inte"

– En dags cykling för kvinnor räcker inte. Om vi vill ha ett Tour de France för kvinnor, så kan vi, säger UCI:s ordförande David Lappartient till BBC.

– Vi kommer att fortsätta pusha för damcykling. Jag hade en bra diskussion med dem (arrangörerna) och jag hoppas vi kan komma överens i framtiden. Jag tycker att de måste göra mer, även om de såklart säger att de gör mycket i andra lopp, säger Lappartient.

UCI har tidigare försökt få Tour de France att utöka La Course till tio etapper, men enligt Amaury Sport Organisation (ASO), organisationen bakom loppet, är det inte möjligt.

"Logistiskt omöjligt"

– Vi kan inte ha damernas Tour de France samtidigt som herrarnas eftersom det skulle vara logistiskt omöjligt, säger ASO:s talesperson som vill vara anonym.

I stället tittar de på att arrangera ett nytt lopp med samma status som Tour de France, men för damer.

– Vi har tillsatt en grupp som ska utveckla damernas cykling inom ASO, säger organisationens talesperson.

Ett av de andra stora cykelloppen, Giro d Italia, har ett lopp för damer: Giro Rosa över tio etapper. Loppet har arrangerades i år för 30:e gången och vanns av Annemiek van Vleuten, Nederländerna.