Detta är en artikel från TT-AFP.

Trump delade ut antipris till medierna

Telegram från TT / Omni
18 January 2018, 05.45

Donald Trump har delat ut sitt pris för det som den amerikanske presidenten kallar "falska nyheter".

Högst upp på listan finns den tidigare Nobelpristagaren Paul Krugman.

Trump twittrade ut en länk till listan på tio nyheter som han anser vara falska. Sajten där listan publiceras, det republikanska partiets egen, kraschade direkt efteråt.

Presidenten är känd för att ideligen slå ner på stora amerikanska medier, och hans vanliga hackkycklingar fanns med på listan: CNN, The New York Times och The Washington post.

Högst upp hamnar Paul Krugman, för att han i The New York Times skrivit att den amerikanska ekonomin inte kommer att gå bra under Trumps presidentperiod. Krugman skriver kolumner i tidningen, inte nyhetsartiklar.

Innan listan publicerades gick Arizonasenatorn Jeff Flake ut och kritiserade Trumps attacker mot medierna, och särskilt att presidenten kallar medierna för "folkets fiender".

– Det är ett tecken på hur vår demokrati mår, att vår egen president använder ett språkbruk som Josef Stalin använde, säger Flake, och fortsätter:

– När en människa med makt kallar alla medier som inte faller honom i smaken för "falska", då ska vi vara misstänksamma mot den personen, inte mot medierna.

Fakta: Trumps pris för falska nyheter

Republikanerna skriver på sin hemsida att 2017 präglades av partiskhet, orättvis nyhetsvärdering och falska nyheter. De uppger att över 90 procent av nyhetsrapporteringen av president Trump är negativ.

Här är vinnarna av 2017 års falska nyheter:

1. Den tidigare Nobelpristagaren Paul Krugman som skrev i The New York Times att den amerikanska ekonomin inte kommer att gå bra under Trumps presidentperiod.

2. Brian Ross på ABC News vars rapportering Trump påstår orsakade ett börsras. Innehållet i rapporteringen stämmer inte enligt Trump.

3. CNN som påstår att Donald Trump och hans son Donald Trump jr haft tillgång till hackade dokument från Wikileaks.

4. Time som rapporterar om att Trump har avlägsnat en byst föreställande Martin Luther King från Ovala rummet i Vita huset.

5. Washington Post som rapporterade om ett folktomt väljarmöte i Pensacola, Florida. Republikanerna menar att rapporteringen är oärlig och att bilder från den tomma lokalen togs timmar innan folk kom dit.

6. CNN som redigerat en filmsekvens så att det ser ut som att Trump matar fiskar på ett felaktigt sätt under ett besök med den japanska premiärministern. Trump påpekar att Japans premiärminister visade honom hur han skulle mata fiskarna.

7. CNN:s rapportering om att Anthony Scaramucci, som under en kort period var Vita husets kommunikationschef, haft kopplingar till en rysk investeringsfond. CNN drog senare tillbaka artikeln om Rysslandskopplingar.

8. Newsweek som skrivit att den polska presidenthustrun Agata Kornhauser-Duda inte skakade Donald Trumps hand.

9. CNN som rapporterade att före detta FBI-direktören James Comey skulle bestrida Trumps påstående om att han (Trump) fått veta att han inte skulle utredas.

10. The New York Times förstasida som påstod att Trump-administrationen hade gömt undan en klimatrapport.

11. Frågan om en "rysk konspiration". Att det skulle finnas en rysk samverkan är enligt Trump kanske den största bluff som det amerikanska folket utsatts för. "Det finns ingen konspiration!", skriver republikanerna på sin webb.

Källa: gop.com