Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Trump föreslår uppskjutet presidentval

USA:s president Donald Trump lyfter idén att presidentvalet i november ska skjutas fram. Anledningen är att pandemin förväntas leda till att fler poströstar, vilket presidenten menar ökar risken för valfusk.

Telegram från TT / Omni
30 juli 2020, 15.11

I ett utspel på Twitter tycks USA:s president föreslå att höstens presidentval ska senareläggas.

"Det kommer bli en stor skam för USA. Senarelägg valet tills människor kan rösta på rätt sätt, tryggt och säkert?" skriver Trump på Twitter på torsdagen.

Enligt den amerikanska konstitutionen kan bara kongressen ändra valdatumet, som enligt lag är bestämt till den 3 november. Demokraterna har majoritet i representanthuset, och sannolikheten att de kommer ställa sig bakom en sådan förändring är liten, skriver AFP.

Ligger efter i opinionsmätningar

Presidenten ligger långt efter utmanaren Joe Biden i flera opinionsmätningar, men har tidigare sagt att han inte har några problem med att genomföra valet. Under vårens primärval var det många delstater som sköt upp valdagen med hänvisning till risken för smittspridning.

Donald Trump har motsatt sig Demokraternas försök att underlätta poströstande, vilket presidenten påstår ökar risken för bedrägeri. Oppositionen har pekat på att det inte finns några bevis för omfattande bedrägeri i samband med amerikanska val.

Kritik från oppositionen

Flera demokratiska politiker har sedan Trumps utspel gått ut och protesterat mot förslaget. Kongressledamoten Raja Krishnamoorthi skriver på Twitter att "Trump har inte befogenheten att senarelägga valet, och höstens val kommer att genomföras som planerat oavsett vilka konspirationsteorier han försöker sprida."

Även Ellen Weintraub, som är kommissionär i den federala valmyndigheten, säger att Trump inte har rätt att flytta valet, och tillägger att det "inte borde flyttas", rapporterar Reuters.

Republikaner säger nej

Inte heller Trumps partikamrater tilltalas av förslaget. Såväl senatens majoritetsledare Mitch McConnell som representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy avfärdar tanken på att skjuta på valet.

– Vi har i de federala valens historia aldrig ställt in ett val, säger McCarthy.

Efter reaktionerna tycks Trumps medarbetare vilja tona ner betydelsen av presidentens utspel

– Presidenten lyfter bara en fråga om kaoset som Demokraterna skapat genom att kräva poströstande, säger Hogan Gidley, pressekreterare för Trumps återvalskampanj.